velika godišnja inflacija u julu premašila 113 odsto

Argentina uvodi kontrolu cena u supermarketima na 90 dana

BiznisSvet

19.8.2023 10:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Argentina uvodi kontrolu cena u supermarketima na 90 dana Argentina uvodi kontrolu cena u supermarketima na 90 dana
Argentinska vlada u petak je ograničila mesečna povećanja cena u supermarketima na najviše pet odsto u narednih 90 dana, pokušavajući smanjiti trocifrenu inflaciju uoči... Argentina uvodi kontrolu cena u supermarketima na 90 dana

Argentinska vlada u petak je ograničila mesečna povećanja cena u supermarketima na najviše pet odsto u narednih 90 dana, pokušavajući smanjiti trocifrenu inflaciju uoči opštih izbora.

Ministar ekonomije, Serhio Masa (Sergio Massa), objavio je tu odluku nakon sastanka sa predstavnicima supermarketa, ističući da su zvaničnici postigli dogovor sa predstavnicima 31 lokalnog lanca supermarketa o „stabilizaciji“ cena do opštih izbora zakazanih za oktobar, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Masa je kandidat za predsednika vladajućih peronista, nakon što je osvojio najviše glasova od svih peronista na predizborima prošle sedmice.

Protivkandidati Mase su radikalni libertarijanac Havier Milei (Javier Millei), koji je osvojio najviše glasova od svih kandidata u zemlji, te nada desnog centra Patricia Bulrih (Patricia Bullrich).

Sporazumom su predviđene poreske olakšice za one supermarkete koji neće imati poskupljenja veća od pet odsto mesečno, uz kreditni program za male i srednje preduzetnike koji snabdevaju supermarkete, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ranije je vada donela druge inicijative za zamrzavanje cena kako bi se obuzdala velika godišnja inflacija, koja je u julu premašila 113 odsto.

Očekuje se da će potrošačke cene dodatno porasti u avgustu pošto je nakon neočekivane pobede Mileija na predizborima došlo do oštre devalvacije pesosa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...