do predsedničkih izbora ostalo nešto više od mesec dana

Godišnja inflacija u Argentini porasla na 124,4 odsto

BiznisSvet

14.9.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u Argentini porasla na 124,4 odsto Godišnja inflacija u Argentini porasla na 124,4 odsto
Argentinski državni zavod za statistiku, Indec, objavio je nešto više od mesec dana pre predsedničkih izbora, da je ionako visoka inflacija u zemlji dodatno... Godišnja inflacija u Argentini porasla na 124,4 odsto

Argentinski državni zavod za statistiku, Indec, objavio je nešto više od mesec dana pre predsedničkih izbora, da je ionako visoka inflacija u zemlji dodatno porasla.

Stopa inflacije u avgustu je na mesečnom nivou porasla 12,4 odsto, a na godišnjem 124,4 odsto, rezime je izveštaja nemačke novinske agencije dpa, prenosi Mina.

Stopa inflacije u drugoj najvećoj ekonomiji Južne Amerike, koje se suočava sa teškom finansijskom i ekonomskom krizom, jedna je od najviših u svetu, prenosi SEEbiz.

Kako bi pokrila budžetski deficit, centralna banka stalno štampa sveži novac.

Ni analitičari argentinske centralne banke nisu optimistični u pogledu budućnosti. Tako je u najnovijem mesečnom izveštaju o tržišnim očekivanjima pogoršana prognoza rasta inflacije za ovu godinu, pa se sada očekuje da će inflacija u zemlji do kraja godine porasti na 169,3 odsto.

Ukoliko se te prognoze ostvare, Argentina će uveliko premašiti rekordnu inflaciju s kraja prošle godine, kada je iznosila 94,8 odsto.

Porast inflacije povezan je s odlukom argentinske centralne banke, koja je prošlog meseca, kao odgovor na iznenađujuću pobedu krajnje desnog libertarijanca, Havijera Milea (Javiera Mileia), na primarnim izborima, snažno devalvirala nacionalnu valutu, argentinski pezos, 22 odsto.

Na predsedničkim izborima, koji će se održati 22. oktobra, Milei će se sučiti s ministrom ekonomije Sergiom Masom (Sergiom Massom) iz tabora peronističke leve vlade i bivšom ministarkom unutrašnjih poslova Patriciom Bulrih (Patriciom Bullrich) iz konzervativne opozicione koalicije.

Sadašnji predsednik, Alberto Fernandez, neće se kandidovati za novi mandat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...