Predizborna politika Buenos Airesa

Raste rizik od hiperinflacije u Argentini

NovacSvet

28.9.2023 11:03 Autor: Vladimir Jokanović 4

Raste rizik od hiperinflacije u Argentini Raste rizik od hiperinflacije u Argentini
Ekonomisti upozoravaju da bi Argentina mogla da uđe u period hiperinflacije posle predsedničkih izbora u oktobru, budući da je ministar ekonomije Serhio Masa (Sergio... Raste rizik od hiperinflacije u Argentini

Ekonomisti upozoravaju da bi Argentina mogla da uđe u period hiperinflacije posle predsedničkih izbora u oktobru, budući da je ministar ekonomije Serhio Masa (Sergio Massa) i kandidat na izborima pokrenuo veliku potrošnju, dok je drugi kandidat Havijer Milei obećao da će dolarizovati zemlju.

Argentinski Senat glasaće u četvrtak o Masinom predlogu da bude ukinut porez na dohodak za sve osim za deo registrovanih radnika, što je poslednja u nizu mera kojima se biračima pune džepovi, prenosi Financial Times.

Masa je najavio nove novčane isplate u vrednosti oko 80 dolara za registrovane radnike, 125 dolara za neformalne radnike i 49 dolara za penzionere. On je takođe najavio plan za isplatu nadoknade potrošačima za porez na dodatu vrednost na osnovna dobra.


Ova i druga davanja košaće državu oko 1,3 odsto BDP-a, prema proceni kunsultantske kuće EcoGo iz Buenos Airesa. Predloženo podizanje praga poreza na dohodak tako da obuhvati manje od jedan odsto zaposlenih, koštao bi još 0,83 odsto BDP-a u 2024. godini, saopštila je argentinska kancelarija za budžet Kongresa.

Analitičari očekuju da će poklanjanje novca građanima biti finansirano štampanjem novčanica, što bi moglo da poveća mesečnu inflaciju koja je u avgustu iznosila 12,4 procenta. To je najveća stopa inflacije otkako je Argentina izašla iz perioda hiperinflacije 1991. godine.

Dok je trenutna stopa i dalje znatno ispod hiperinflacije, koja se često definiše kao mesečna inflacija viša od 50 odsto, ako se održava tokom nekoliko meseci, ekonomisti ocenjuju da rizik raste. Očekivane mere otežaće Argentini da se pridržava ciljeva smanjenja fiskalnog deficita i suzbijanja štampanja novca, prema dogovoru u julu u okviru programa zajma od 44 milijarde dolara od MMF-a.

 • LJUBOMIR

  28.9.2023 #1 Author

  I argentina na klimavim nogama

  Odgovori

 • Emilija

  28.9.2023 #2 Author

  Svuda je teska situacija

  Odgovori

 • oblak67

  29.9.2023 #3 Author

  pa da li iko od ovih politicara zna sta radi?

  Odgovori

 • colorida_cielo

  30.9.2023 #4 Author

  Ako u Argentini dodje do hiperinflacije, može da uzdrma i druge države u Južnoj Americi, da udju u još veću ekonomsku krizu, jer nijedna država u Južnoj Americi nema stabilnu ekonomiju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...