Nezadovoljstvo zbog mera nove vlade

Sindikati najavili masovne proteste u Argentini

SvetVesti

24.1.2024 10:49 Autor: Vladimir Jokanović 1

Sindikati najavili masovne proteste u Argentini Sindikati najavili masovne proteste u Argentini
Najveći argentinski sindikat CGT, sa oko sedam miliona članova, najavio je u sredu ogromnu mobilizaciju protiv kampanje deregulacije i ekonomskih reformi predsednika Havijera Mileija... Sindikati najavili masovne proteste u Argentini

Najveći argentinski sindikat CGT, sa oko sedam miliona članova, najavio je u sredu ogromnu mobilizaciju protiv kampanje deregulacije i ekonomskih reformi predsednika Havijera Mileija (Javier Milei), za koje mnogi strahuju da bi ih učinile ranjivim na eksploataciju i siromašnijim.

Njima će se pridružiti i drugi, manji sindikati i građanske grupe, obećavajući da „neće popustiti ni milimetar od postignutog“ u pogledu zaštite rada i potrošača, najavili su lideri CGT. Nikada ranije masovni štrajk nije sazvan posle samo 45 dana rada nove vlade, prenosi France 24.

Vlada je otvorila anonimnu besplatnu telefonsku liniju za ljude da prijave „pretnje i pritisak“ na radnike da se pridruže štrajku. Vlada je takođe najavila da će sindikatima ispostaviti račun za raspoređivanje policije na ulicama, kao i da će svim javnim službenicima koji budu štrajkovali biti odbijen jedan dan od plate.

Milei, koji je u decembru stupio na dužnost, obećao je da će smanjiti javnu potrošnju. Deset dana nakon što je preuzeo dužnost, Milei je najavio niz sveobuhvatnih reformi koje su umanjile zaštitu radnika, ukinule gornju granicu cena zakupnina i ukinule kontrolu cena određenih potrošačkih dobara.

Nivo siromaštva u trećoj najvećoj ekonomiji Latinske Amerike iznosi 40 odsto, a zemlja se bori sa godišnjom inflacijom koja je premašila 200 odsto nakon decenija upravljanja finansijama. Više od 60 tužbi protiv Mileijeve reforme podneli su sudovima sindikati, poslovne komore i i nevladine organizacije.

Tržišta očekuju još jednu devalvaciju u narednim mesecima, a analitičari ocenjuju da će verovatno uslediti još više nemira, posebno zbog većih troškova školskih potrepština, pored povećanja cene goriva, hrane i prevoza.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...