Pitanje ključno za sve argentinske državljane

Buenos Aires poziva Veliku Britaniju da vrati Foklandska ostrva

SvetVesti

4.1.2024 14:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Buenos Aires poziva Veliku Britaniju da vrati Foklandska ostrva Buenos Aires poziva Veliku Britaniju da vrati Foklandska ostrva
Nova argentinska vlada pozvala je Veliku Britaniju da vrati Foklandska ostrva (Malvinska ostrva) i ponudile pregovore o ovom pitanju, navodi se na sajtu Ministarstva... Buenos Aires poziva Veliku Britaniju da vrati Foklandska ostrva

Nova argentinska vlada pozvala je Veliku Britaniju da vrati Foklandska ostrva (Malvinska ostrva) i ponudile pregovore o ovom pitanju, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova te latinoameričke zemlje.

„Vlada i narod Argentine još jednom, 191 godinu nakon nelegalne okupacije, potvrđuju legitimna i neotuđiva prava na suverenitet nad Malvinskim ostrvima, Južnom Džordžijom, Južnim Sendvičkim ostrvima i susednim pomorskim područjima. Vlada ponovo izražava spremnost da nastavi bilateralne pregovore za traženje rešenja za spor o suverenitetu u skladu sa odredbama relevantne rezolucije Generalne skupštine “, navodi se u saopštenju, prenosi Politika.

Pitanje Malvinskih ostrva je bilo, jeste i ostaće ključno pitanje za sve argentinske državljane, kao što je navedeno u Prvoj prelaznoj odredbi argentinskog ustava: „Argentinska nacija ratifikuje svoj legitimni i neopisivi suverenitet nad Malvinama, Južnom Džordžijom i Južnim Sendvičkim ostrvima i okolnim pomorskim i ostrvskim područjima, jer su sastavni deo nacionalne teritorije, saopštilo je Ministarstvo.

Vraćanje tih teritorija i puno vršenje suvereniteta nad njima, uz poštovanje načina života njihovih stanovnika i u skladu sa principima Međunarodnog prava, trajni su i cilj argentinskog naroda, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Argentine.

Argentina je u martu prošle godine saopštila da se povlači iz takozvanog Foradori-Dankan pakta o čemu je obavestila London tokom sastanka ministara spoljnih poslova G20 u Indiji, navodeći da želi da ponovo pregovara o suverenitetu Foklandskih ostrva. London je odmah odgovorio da su „Foklandska ostrva britanska“, podsećajući da su tamošnji stanovnici odlučili da ostanu u sastavu Velike Britanije, prenosi Deutsche Welle.

Stanovnici arhipelaga su 2013. velikom većinom glasali na referendumu za ostanak u sastavu Velike Britanije. Foklandska ostrva, arhipelag od oko 200 ostrva, 480 kilometara od Argentine i 1.200 kilometara od Antarktika, oduvek su bila razlog za međudržavne sporove. U Francuskoj, Španiji i Južnoj Americi zovu se Malvinska ostrva.

Foklandski rat između Argentine i Velike Britanije trajao je od aprila do juna 1982. godine. U ratu je stradalo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika, kao i troje civila sa ostrva. U Velikoj Britaniji tada je na vlasti bila premijerka Margaret Tačer (Margaret Thatcher), dok je u Argentini u to vreme vladala vojna hunta. Nakon što su argentinske oružane snage pretrpele poraz, potpisano je primirje.

  • BLIZANAC

    5.1.2024 #1 Author

    Neće nikada vratiti, mogu samo dzabe da traže

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...