MMF pozdravio drastične mere novog ministra ekonomije

Argentina najavila da će oslabiti pezos za 50 odsto

Svet

13.12.2023 10:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Argentina najavila da će oslabiti pezos za 50 odsto Argentina najavila da će oslabiti pezos za 50 odsto
Argentina će oslabiti svoj pezos za više od 50 odsto na 800 za dolar, smanjiće energetske subvencije i poništiti tendere za javne radove, najavio... Argentina najavila da će oslabiti pezos za 50 odsto

Argentina će oslabiti svoj pezos za više od 50 odsto na 800 za dolar, smanjiće energetske subvencije i poništiti tendere za javne radove, najavio je novi ministar ekonomije Luis Kaputo, koji je naveo da je to terapija ekonomskig šoka u cilju izlaska iz najgore krize u zemlju u poslednjim decenijama.

Kaputo je rekao da je plan bolan kratkoročno, ali je bio neophodan za smanjenje fiskalnog deficita i trocifrenu inflaciju, jer je predstavio paket mera nakon što je libertarijanski predsednik Havijer Milei stupio na dužnost, prenosi Reuters.

„Cilj je jednostavno da se izbegne katastrofa i da se ekonomija vrati na pravi put“, rekao je Kaputo. On je rekao da zemlja treba da se pozabavi dubokim fiskalnim deficitom koji je procenio na 5,5 odsto BDP-a, dodajući da je Argentina imala fiskalni deficit u 113 od poslednje 123 godine, što je uzrok njenih ekonomskih problema.

„Ovde smo da rešimo ovaj problem u korenu. Za to moramo da rešimo našu zavisnost od fiskalnog deficita“, rekao je ministar. Argentina se bori sa inflacijom koja se približava prema 150 procenata, dok su rezerve centralne banke u minusu, a dve petine stanovništva živi u siromaštvu. Buenos Aires ima zajam od 44 milijarde dolara kod MMF-a.

„Pozdravljam odlučne mere“, rekla je šefica MMF-a Kristalina Georgijeva, ocenjujući da je to „važan korak ka obnavljanju stabilnosti i ponovnoj izgradnju ekonomskog potencijala zemlje“. MMF je u saopštenju mere nazvao „hrabrim“ i ocenio da će one pomoći stabilizaciji ekonomije i postaviti osnovu za održiv rast privatnog sektora.

Od 2019. godine argentinski pezos je veštački jačan strogim kontrolama kapitala koje stvaraju širok jaz između zvaničnog kursa od 366 pezosa za dolar i paralelnih kurseva od 1.000 pezosa za dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...