Nakon godinu dana izuzetnog rasta, evropska industrija luksuza posustaje

Arno izgubio 11 milijardi dolara u jednom danu

BerzaLuksuzSvet

24.5.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Arno izgubio 11 milijardi dolara u jednom danu Arno izgubio 11 milijardi dolara u jednom danu
Bernar Arno (Bernard Arnault), najbogatiji čovek na svetu u ovom trenutku, izgubio je u jednom danu oko 11,2 milijarde dolara. Iz njegovog širokog portfelja... Arno izgubio 11 milijardi dolara u jednom danu

Bernar Arno (Bernard Arnault), najbogatiji čovek na svetu u ovom trenutku, izgubio je u jednom danu oko 11,2 milijarde dolara. Iz njegovog širokog portfelja izbrisana je velika vrednost akcija zbog zabrinutosti da će američka ekonomija umanjiti potražnju za luksuznom robom.

Osnivač kompanije LVMH – čija ponuda uključuje torbe Louis Vuitton, šampanjce Moet & Chandon i haljine Christian Dior – doživela je da se njena vrednost tokom 2023. godine popne do novih rekorda, dok su cene akcija evropskih kompanija iz sfere luksuza rasle.

Međutim, sada je ipak došlo do korigovanja, odnosno “vraćanja” određenog procenta tih iznenadnih dobitaka. Akcije LVMH pale su za 24 časa oko pet procenata na berzi u Parizu — usred šireg pada koji je izbrisao oko 30 milijardi dolara iz evropskog sektora luksuza.

Čak i uz ove nove okolnosti, francuski milijarder i dalje poseduje neto vrednost oko 191,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Prema toj listi, jaz između bogatstva Arnoa i Ilona Maska (Elon Musk), druge najbogatije osobe na svetu, smanjio se na “samo” 11,4 milijarde dolara. Mask je izgubio prvo mesto kada je kupio Twitter.

Gledano u odnosu na čitavu godinu, akcije LVMH ipak beleže izvanredan rast od 23 odsto, pa ove vesti treba uzeti s dozom rezerve.

Investiciona banka Morgan Stanley organizovala je u Parizu kongres učesnika industrije luksuza, na kome je konstantovan “relativno slabiji” nastup njenih predstavnika u SAD u narednom periodu. U isto vreme, analitičari Deutsche Bank napomenuli su da očekuju da će investitori postati selektivniji u pogledu akcija evropskih kompanija iz domena luksuza, uz usporavanje rasta u SAD, što je takođe uticalo na pomenuti pad.

 • SHALIMAR

  27.5.2023 #1 Author

  Nesto bas ne verujem,zna on sta radi…

  Odgovori

 • BOBICA

  18.6.2023 #2 Author

  Teška priča da je ovo istina al ko zna

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...