lokalna vlada podlegla pritiscima

Bali uvodi taksu za turiste koji žele da posete „Ostrvo bogova“

LifestyleSvetTurizam

13.7.2023 19:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Bali uvodi taksu za turiste koji žele da posete „Ostrvo bogova“ Bali uvodi taksu za turiste koji žele da posete „Ostrvo bogova“
Indonežansko odmaralište Bali uvešće porez od 10 dolara za turiste koji ulaze na „Ostrvo bogova“ od sledeće godine kako bi se očuvala njegova kultura,... Bali uvodi taksu za turiste koji žele da posete „Ostrvo bogova“

Indonežansko odmaralište Bali uvešće porez od 10 dolara za turiste koji ulaze na „Ostrvo bogova“ od sledeće godine kako bi se očuvala njegova kultura, saopštili su zvaničnici u sredu.

Bali koji zavisi od miliona turista iz celog sveta, pokušava da iskoristi svoju popularnost kako bi povećao svoju kasu i zaštitio svoju tropsku privlačnost.

„Plaćanje takse za strane turiste primenjuje se samo jednom tokom njihove posete Baliju“, rekao je guverner Vajan Koster (I Wayan Koster) lokalnim zakonodavcima, prenosi AFP.

Naknada će se plaćati elektronskim putem i odnosiće se na strane turiste koji dolaze na Bali iz inostranstva ili iz drugih delova Indonezije, dodao je on.

Namet se neće odnositi na domaće indonežanske turiste.

Prema zvaničnim podacima, više od dva miliona turista posetilo je ostrvo prošle godine, nakon što je Bali ukinuo covid mere i nultu toleranciju.

Na pitanje da li će novi porez odvratiti posetioce, Koster je rekao da vlasti ne veruju da će poseta pasti.

„To nije problem. Koristićemo novac od te takse za životnu sredinu, kulturu i izgradićemo kvalitetniju infrastrukturu kako bi putovanje na Bali bilo udobnije i bezbednije“, rekao je on novinarima.

Takođe, tamošnje vlasti su upozorile da će prema turistima koji se loše ponašaju biti sprovedene određene mere. Incidenti koji su se dešavali na ovom ostrvu uključivali su dela nepoštovanja kulture prema hindusima.

Imigraciona služba Balija deportovala je jednu Dankinju prošlog meseca nakon što je snimljena kako fotografiše u javnosti dok je vozila motor. Jedna Ruskinja je takođe izbačena sa ostrva u aprilu jer je objavila svoju golu fotografiju ispred svetog drveta.

U junu je lokalna vlada objavila vodič za turiste koji žele da posete Bali, nakon što ih je ostrvska kancelarija za imigraciju primorala na to.

  • SUNCE

    14.7.2023 #1 Author

    Zašto da ne to je dobra ideja qako se taj novac ulozi u očuvanje Balija u svakom smislu.

    Odgovori

  • MARA

    14.7.2023 #2 Author

    Svako gleda da ozvuce sto vise sadrzaja za turiste

    Odgovori

  • jevtić

    14.7.2023 #3 Author

    Ko ima da ode ima i za taksu

    Odgovori

  • DASHA

    14.7.2023 #4 Author

    Pa dobro. Mnogi vec naplacuju takse turistima, tako da je sasvim u redu da i oni to uvedu.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.7.2023 #5 Author

    Zasto da ne,mnoge zemlje su to uvele…

    Odgovori

  • DUCA

    16.7.2023 #6 Author

    Snašli se da uzmu što više para od turista.

    Odgovori

  • Vale

    23.7.2023 #7 Author

    Dobra ideja. Nasa zemlja takodje treba da uvede takse za sve strane turiste na samoj granici, a naknadno I za svaku turisticku destinaciju. Treba da se placa napr I sam pogled sa Kalemegdana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...