BERZANSKA „MANIJA“ U KINI DELOVALA GLOBALNO Rast vrednosti indeksa u Aziji, Evropi i SAD

BerzaNovacSvetVesti

6.7.2020 16:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

BERZANSKA „MANIJA“ U KINI DELOVALA GLOBALNO Rast vrednosti indeksa u Aziji, Evropi i SAD BERZANSKA „MANIJA“ U KINI DELOVALA GLOBALNO Rast vrednosti indeksa u Aziji, Evropi i SAD
Ponedeljak 6. jul doneo je globalnu živost berzama uprkos tome što se stanje epidemije korona virusa u mnogim delovima sveta pogoršava, naročito u Americi.... BERZANSKA „MANIJA“ U KINI DELOVALA GLOBALNO Rast vrednosti indeksa u Aziji, Evropi i SAD

Ponedeljak 6. jul doneo je globalnu živost berzama uprkos tome što se stanje epidemije korona virusa u mnogim delovima sveta pogoršava, naročito u Americi. Globalne berze započele su novu nedelju uzlaznom putanjom nakon što su kineski uticajni državni mediji, kao što je Securities Journal, podigli entuzijazam ohrabrujući investitore na nova ulaganja. Na kineskim internet pretraživačima najtraženiji pojam bio je „otvoriti berzanski račun“.

Porast vrednosti indeksa na kineskim berzama opisuje se kao „dramatičan“, a otvaranje novih naloga kao „manija“, nakon što je šangajski Composite indeks skočio za 5,7 odsto, a to je njegov najveći napredak u poslednjih pet godina. Vrednost fjučersa indeksa SSE 50 porasla za čak 9,1 odsto. Tokijski NIKKEI 225 dobio je do ponedeljka posle podne (CET) 1,8 odsto, južnokorejski Kospi 1,7, a hongkongški Hang Seng 3,80 odsto vrednosti. Azijsko pacifički MSCI index porastao je za 1,7 odsto, prenosi Yahoo Finance.

Panevropski indeks Stoxx 600 porastao je za 1,7 odsto u prvim časovima po otvaranju berzi u Evropi, da bi u rano pre podne (CET) dostigao vrednost 370,42 bodova, ili rast od 1,37 procenata u odnosu na početak radnog dana. Bezansko trgovanje u Evropi podstaknuto je azijskim trendom, kao i najavom Evropske komisije da je uslovno odobrila antivirusni lek Remdesivir američke kompanije „Gilead“, što je prva dozvola te vrste u Evropi od početka pandemije, prenosi CNBC.

Londonski berzanski indeks FTSE 100 porastao je za 1,62 odsto, nemački DAX za 1,60 odsto, a francuski CAC 40 za 1,62 procenta. Britanski Sunday Times objavio je da Velika Britanija zaključuje kupovinu 60 miliona doza potencijalne vakcine u vrednosti oko 500 miliona funti (624 miliona dolara) sa kompanijama „Sanofi“ i „GlaxoSmithKline“.

Američke berze pokazale su nedavno znatno manje entuzijazma za neke od ključnih ekonomskih podataka, koji su bili bolji od očekivanih, sugerišući ekonomski oporavak u obliku slova „V“, što se investitorima učinilo preteranim, zbog čega su ostali oprezni, prenosi CGTN News. Drugi, takođe ključan razlog njihove uzdržanosti, je rekordan rast broja novih slučajeva zaraze Covid-19 u SAD, u čak 39 federalnih država.

Nasuprot ovoj mračnoj statistici, izveštaj o smanjenju stope nezaposlenosti u SAD trebalo bi da ulije novo poverenje investitorima. Uprkos širenju epidemije, prošlonedeljni zvanični podaci pokazuju da se 4,8 miliona Amerikanaca vratilo na posao u Junu. Podsetimo, u maju je 2,7 miliona Amerikanaca ostalo bez posla, odnosno zatražilo je državnu naknadu za nezaposlene. Mesec dana ranije, u aprilu, bez posla je ostalo čak 20,5 miliona građana SAD.

Američke berze u ponedeljak su ponovo otvorene nakon tri dana pauze zbog praznika, a referentni berzanski fjučersi od početka su beležili rast. DOW JONES je dobio 1,10 odsto vrednosti, NASDAQ 100 je porastao za 1,29 procenata, a S&P 500 za 1,40 odsto.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...