članice g20 nikad podeljenije

Bez dogovora u vezi sa smanjenjem fosilnih goriva

EkologijaSvetU fokusu

24.7.2023 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bez dogovora u vezi sa smanjenjem fosilnih goriva Bez dogovora u vezi sa smanjenjem fosilnih goriva
Čelnici zemalja grupe G20 na sastanku u Indiji nisu uspeli postići konsenzus o postupnom smanjenju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja. Naučnici i aktivisti... Bez dogovora u vezi sa smanjenjem fosilnih goriva

Čelnici zemalja grupe G20 na sastanku u Indiji nisu uspeli postići konsenzus o postupnom smanjenju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja. Naučnici i aktivisti ogorčeni su zbog toga što međunarodna tela odugovlače s primenom mera čija je svrha suzbiti globalno zagrevanje.

Istovremeno, ekstremni vremenski uslovi od Kine do Sjedinjenih Američkih Država ukazuju na to s kakvom je klimatskom krizom suočen svet, piše Mina.

Zvaničnici za energetiku članica G20 trebalo je da, na kraju četvorodnevnog sastanka u Bambolinu, gradu u indijskoj obalnoj državi Goi, izdaju zajedničko saopštenje, no na kraju su od njega odustali zbog međusobnog neslaganja oko brojnih pitanja. Jedno od njih je i planirano utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030.

Konsenzus nije postignut ni u pogledu nastojanja da razvijene zemlje do 2025. godišnje prikupe 100 milijardi dolara za klimatske aktivnosti namenjene ekonomijama u razvoju. Nisu se uspeli složiti niti u pogledu rata u Ukrajini.

Informisani izvori su rekli da su se celodnevne rasprave uglavnom vodile o korišćenju fosilnih goriva, no zvaničnici nisu uspeli postići konsenzus kada je posredi njihova smanjena upotreba.

Indijski ministar energetike R.K. Sing je na brifingu za novinare nakon završetka konferencije rekao da neke zemlje žele iskoristiti izdvajanje ugljen-dioksida iz atmosfere umesto da rade na postupnom smanjenju fosilnih goriva.

Izdvajanje i spremanje ugljen-dioksida je tehnologija čiji je cilj smanjiti emisije CO2, nastalog upotrebom fosilnih izvora energije, u atmosferu. Na taj se način ublažava uticaj korišćenja fosilnih goriva na globalno otopljenje. Sing nije otkrio koje su to zemlje.

No poznato je da se glavni proizvođači fosilnih goriva – Saudijska Arabija, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Indonezija protive cilju utrostručenja kapaciteta obnovljive energije u ovoj deceniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...