povećanje od pet odsto u poslednja 24 sata

Bitcoin uzleteo iznad 66.000 dolara, optimisti najavljuju pohod na rekord

Svet

20.7.2024 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bitcoin uzleteo iznad 66.000 dolara, optimisti najavljuju pohod na rekord Bitcoin uzleteo iznad 66.000 dolara, optimisti najavljuju pohod na rekord
Cena bitcoina se brzo oporavila od nedavnog pada na šestomesečni minimum od 53.500 dolara 5. jula, povrativši nivo od 66.000 dolara i mogla bi... Bitcoin uzleteo iznad 66.000 dolara, optimisti najavljuju pohod na rekord

Cena bitcoina se brzo oporavila od nedavnog pada na šestomesečni minimum od 53.500 dolara 5. jula, povrativši nivo od 66.000 dolara i mogla bi ponovo da se približi na svoj najviši nivo od 73.700 dolara postignut u martu.

Trenutna cena kriptovalute je 66.572 dolara, što predstavlja povećanje od pet odsto u poslednja 24 sata i impresivno povećanje od preko 16 odsto samo u protekloj nedelji.

Ovaj preporod dolazi kada se glavne avio-kompanije, medicinske ustanove, korporacije i policijske snage širom sveta bore sa velikim poremećajem informacionih tehnologija (IT) koji utiče na Microsoftove usluge računarstva u oblaku, prenosi SEEbiz.

Firma za sajber bezbednost CrowdStrike rasvetlila je uzrok prekida rada, pripisujući ga „rutinskom ažuriranju softvera“ koji je krenuo naopako. Kako bi uverio javnost, CrowdStrike je naglasio da incident nije bio bezbednosni napad ili sajber napad.

Kompanija je zatim brzo izdala novo ažuriranje softvera koje je automatski popravilo neke pogođene računare. Međutim, neki sistemi su zahtevali ručno ponovno pokretanje i zakrpe, što je rezultiralo značajnim kašnjenjima.

Foto: Freepik.com

Microsoft je, sa svoje strane, najavio oporavak svojih 365 aplikacija i usluga kasno u petak ujutru, iako neki pojedinačni korisnici mogu i dalje imati dugotrajne efekte.

Zanimljivo, usred haosa izazvanog prekidom IT-a, cene kriptovaluta su ostale na istom nivou.

U međuvremenu, spekulacije su se pojačale o potencijalu bitcoina kao strateškog rezervnog sredstva za SAD.

Iščekivanje je dodatno podstaklo predstojeće pojavljivanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Nešvilu 27. jula, za koje neki predviđaju da će najveća kriptovaluta na tržištu biti ključna za američku ekonomiju, što bi potencijalno omogućilo ogroman rast cene bitcoina.

Kako cena bitcoina nastavlja da se oporavlja, kripto analitičar Ali Martinez otkrio je značajan razvoj na dnevnom grafikonu bitcoina pošto je TD sekvencijalni indikator generisao signal za prodaju.

Međutim, analitičar je primetio da bi signal mogao biti obrnut ako bitcoin uspe da se zatvori iznad ključnog praga od 67.500 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.