Smanjivanje naknade za rudarenje pre četiri godine dovelo do velikog rasta cene

Halving bitcoina ostaviće samo najbolje rudare na tržištu

Hi-techInvesticijeIzdvajamoSvet

17.4.2024 08:01 Autor: Marko Miladinović 9

Halving bitcoina ostaviće samo najbolje rudare na tržištu Halving bitcoina ostaviće samo najbolje rudare na tržištu
U petak, 19. aprila dogodiće se dugo najavljivani halving bitcoina (BTC). Mehanizam koji se ponekad dešava na tržištu akcija odigraće se sada u oblasti... Halving bitcoina ostaviće samo najbolje rudare na tržištu

U petak, 19. aprila dogodiće se dugo najavljivani halving bitcoina (BTC). Mehanizam koji se ponekad dešava na tržištu akcija odigraće se sada u oblasti digitalne imovine. Šta je tačno halving bitcoina i kako će se odraziti na potražnju za najtrgovanijim tokenom?

Ovo nije prvi put da bitcoin “proglašava” halving. Naime, u prošlosti se on dešavao u proseku na oko četiri godine. Prvo „prepolovljenje“ se desilo 26. novembra 2012. godine, drugi put je bio 11. jula 2016. godine, a treći se dogodio 11. maja 2020.

“Ovaj događaj služi kao kontrola inflacije, ali i kao sredstvo za dugoročno održavanje vrednosti bitcoina. Halving podrazumeva da se nagrada za rudarenje prepolovi, čime se smanjuje intenzitet izdavanja novih bitcoina, sve do maksimalne cifre od 21 milion koja će biti izrudarena oko 2150. godine. Ovo je četvrti po redu halving i prilika da se iznova procene uticaji na tržište i strategije koje rudari i investitori mogu primeniti. Mnogi smatraju da je ovo najbitniji i najuticajniji halving do sada, ali i u budućnosti“, kaže za Biznis.rs Igor Mirković, specijalista za kripto industriju iz prve domaće menjačnice digitalnih valuta ECD.

Kako podseća naš sagovornik, tajanstveni kreator bitcoina Satoši Nakamoto definisao je maksimalan broj ovih digitalnih tokena i vremenske distance između halvinga, i to više nikada ne može biti promenjeno.

Ipak, halving bitcoina, koliko god da je kalendarski predvidi, kratkoročno ima moć da “preuredi” postojeću industriju rudarenja kriptovaluta.

“S obzirom na to da se nagrada za blok smanjuje na pola, rudari su primorani da unaprede tehnologiju i koriste energetski efikasnije metode za očuvanje svoje profitabilnosti. Zbog toga mnogi mali rudari naprosto ispadaju iz igre, a mreža ostaje u rukama jakih, sigurnih i ažurnih rudara. Očekujemo da će ovo takođe dovesti do povećanja cena na kojima rudari prodaju svoj bitcoin, kako bi nadoknadili smanjenje prihoda od nagrada”, komentariše Mirković.

Prema njegovim rečima, halving bitcoina istorijski je dovodio do povećanja njegove cene, često i nekoliko meseci nakon samog događaja, kao rezultat smanjene ponude novih tokena.

“Dok tržišni uslovi variraju, očekivanja su da će i ovaj halving imati slične efekte, uzimajući u obzir sve veće interesovanje institucionalnih investitora za kripto tržište. Halving iz maja 2020. godine, kada se nagrada smanjila na 6,25 BTC po bloku, dovela je do povećanja cene bitcoina sa oko 9.000 dolara na oko 69.000 dolara u novembru 2021. godine”, objašnjava Mirković.

Kada je bitcoin lansiran, rudari su dobili zalihu od 50 tokena kada su “rešili formulu”, odnosno završili iskopavanje jednog celog bloka. Taj iznos je prepolovljen (na 25) 2012. godine, a zatim na 12,5 četiri godine kasnije. Najnoviji halving dovešće do toga da rudari ubuduće dobijaju samo 3,125 najtraženijeg digitalnog tokena po izrudarenom bloku.

Bar do sledećeg halvinga, koji bi trebalo da se dogodi u proleće 2028. godine.  

  • LENA

    17.4.2024 #1 Author

    Možda je ovo vreme da se zaroni u kripto svet i vidimo šta donosi sledeća epizoda bitkoin sage.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    17.4.2024 #2 Author

    Može biti vredniji od svega

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #3 Author

    Solana je tu najbolja za ulaganje dobar rast i jos bolja cena

    Odgovori

  • Lelica

    21.4.2024 #4 Author

    Kripto valute napreduju

    Odgovori

  • Chovus

    21.4.2024 #5 Author

    Crypto je prevara!!!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #6 Author

    To cemo tek da vidimo…

    Odgovori

  • SENSEI

    22.4.2024 #7 Author

    Koliko će ovo unaprediti celu priču vreme će pokazati

    Odgovori

  • SENSEI

    24.4.2024 #8 Author

    Svašta se na tržištu izmenilo od pojave bitkoina i njegove upotrebe

    Odgovori

  • Vale

    25.4.2024 #9 Author

    To je jos uvek novo za nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...