veliki pad vrednosti akcija kompanije od početka godine

Boeing kasni sa isporukama zbog greške u spojevima avionskog trupa

BiznisSvet

5.2.2024 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Boeing kasni sa isporukama zbog greške u spojevima avionskog trupa Boeing kasni sa isporukama zbog greške u spojevima avionskog trupa
Kompanija Boeing pronašla je više grešaka sa pogrešno izbušenim rupama u trupu svog mlaznjaka 737 Max, što bi moglo dodatno da uspori isporuke ključne... Boeing kasni sa isporukama zbog greške u spojevima avionskog trupa

Kompanija Boeing pronašla je više grešaka sa pogrešno izbušenim rupama u trupu svog mlaznjaka 737 Max, što bi moglo dodatno da uspori isporuke ključne linije aviona, koje su regulatori već ograničili zbog propusta u kvalitetu izrade.

Najnoviji proizvodni list potiče od dobavljača i zahtevaće doradu oko 50 neisporučenih aviona 737 Max, kako bi se popravile neispravne rupe za zakovice, rekao je komercijalni direkotra kompanije Sten Dil (Stan Deal), preneo je Bloomberg. Iako nije identifikovao direktnog krivca, portparol dobavljača avionskih trupova Spirit AeroSystems Holdings saopštio je da je svestan novonastalog problema i da će izvršiti neophodne popravke.

Dodatno vreme potrebno za inspekcije i popravke moglo bi da odloži planirane rokove za isporuke aviona.

Defekt je usledio nakon niza propusta u proizvodnji u Boeingu, uključujući skoro katastrofalno eksploziju panela na avionu Alaska Airlines 737 Max prošlog meseca. Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo pojačala je kontrolu Boeingovih proizvodnih i dobavljačkih sistema i ograničila proizvodnju ovog modela dok se kvalitet ne poboljša.

Akcije Boeinga pale su čak 20 odsto od početka ove godine, što je najgori učinak u indeksu Dow Jones Industrial Average, usred nesreće na Aljasci i pojačane kontrole koja je usledila. Spirit AeroSystems u istom periodu beleži pad vrednosti akcija od 12 odsto.

Dil je dodao da su mnogi zaposleni “izrazili frustraciju” zbog toga kako su nespremne letelice završile kod krajnjih korisnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...