Čuvena kompanija mora da plati kaznu od 243 miliona dolara

Boeing priznao krivicu, izbegava kolektivnu tužbu

BiznisSvet

8.7.2024 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Boeing priznao krivicu, izbegava kolektivnu tužbu Boeing priznao krivicu, izbegava kolektivnu tužbu
Boeing je priznao krivicu u “kriminalnom udruživanju da prevari američko ministarstvo pravde u ranijim poravnanjima nakon dve kobne nesreće aviona 737 Max u kojima... Boeing priznao krivicu, izbegava kolektivnu tužbu

Boeing je priznao krivicu u “kriminalnom udruživanju da prevari američko ministarstvo pravde u ranijim poravnanjima nakon dve kobne nesreće aviona 737 Max u kojima je poginulo 346 putnika i članova posade”. Kompanija mora da plati kaznu u visini od 243,6 miliona dolara.

Kako piše Bloomberg, porodice stradalih kritikovale su postignuti dogovor jer omogućava Boeingu da izbegne punu odgovornost za nesreće. Priznanjem krivice, Boeing će izbeći suđenje po kolektivnoj tužbi za koje su se zalagale porodice žrtava.

Američki proizvođač aviona je u krizi još od tih, gotovo identičnih nesreća 2018. i 2019. godine, koje su dovele do globalnog prizemljenja njenih modela na više od godinu dana.

Potom su 2021. tužioci optužili Boeing za zaveru radi prevare regulatora, navodeći da je prevario Saveznu upravu za vazduhoplov u vezi sa sistemo za kontrolu leta MCAS, ključan u obe nesreće.

Prema toj nagodbi, kaznenog procesiranja nije trebalo da bude ukoliko kompanija plati kaznu i uspešno završi trogodišnji period pojačanog praćenja i izveštavanja o bezbednosti. Ali malo pre isteka tog roka, u januaru ove godine ploča na vratima Boeingovog aviona u floti prevoznika Alaska Airlines eksplodirala je ubrzo nakon poletanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.