SAD na putu rešavanja spora o finansiranju vlade

Čelnici republikanaca i demokrata u Kongresu postigli dogovor o budžetu za 2024.

Svet

9.1.2024 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Čelnici republikanaca i demokrata u Kongresu postigli dogovor o budžetu za 2024. Čelnici republikanaca i demokrata u Kongresu postigli dogovor o budžetu za 2024.
Američki zakonodavci objavili su da su postigli dogovor o nivoima potrošnje za novi budžet za fiskalnu 2024. godinu, 12 dana pre isteka postojećeg sporazuma... Čelnici republikanaca i demokrata u Kongresu postigli dogovor o budžetu za 2024.

Američki zakonodavci objavili su da su postigli dogovor o nivoima potrošnje za novi budžet za fiskalnu 2024. godinu, 12 dana pre isteka postojećeg sporazuma o privremenom finansiranju. Međutim, pregovori o finansiranju i dalje su u toku, a mogućnost „gašenja“ vlade ostaje otvorena.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa republikanac Majk Džonson (Mike Johnson) i lider većine u Senatu demokrata Čak Šumer (Chuck Schumer) saopštili su da su pristali da potroše 1.600 milijardi dolara u fiskalnoj 2024. godini, u skladu da trenutnom potrošnjom i ograničenjima usaglašenim kao deo prošlogodišnjeg dogovora o podisanju granice saveznog duga, prenosi Forbes.

Budžet uključuje 886 milijardi dolara za potrošnju na odbranu na koji su poslanici pristali prošlog meseca, kao i 773 milijarde dolara za ostalu potrošnju. Dogovor demokrata i republikanaca dolazi 12 dana pre isteka roka dogovora o privremenom finansiranju koji je postignut u novembru kako bi se izbeglo „gašenje“ vlade.

Džonson je obavestio republikance da će se zalagati za „ključne modifikacije“, uključujući povlačenje 6,1 milijarde dolara neiskorišćenih sredstava za pandemiju i smanjenje finansiranja Službe unutrašnjih prihoda za 10 milijardi dolara.

Sporazum bi mogao da uključi nove granične kontrole, jer su se rebublikanci i demokrate mesecima sporili u pregovorima oko južne granice, dok desničarski poslanici zahtevaju vraćanje nekih ograničenja iz ere bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump).

Sporazum u Kongresu predstavlja „korak bliže sprečavanju nepotrebnog zatvaranja vlade“, ocenio je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), dodajući da sada republikanci u Kongresu moraju da rade svoj posao, da prestanu da prete da će ugasiti vladu i da ispune svoju osnovnu odgovornost za finansiranje kritične domaće i nacionalne bezbednosne prioritete, uključujući dodatni zahtev za finansijsku pomoć za Ukrajinu i Izrael.

Kongres je u novembru usvojio kratkoročni sporazum o potrošnji za produženje budžeta za fiskalnu 2023. godinu za neke vladine agencije do 19. januara, a za ostale do 2. februara.

Tagovi
BUDŽET SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...