Trgovce ohrabrili podaci američkog ministarstva trgovine

Cena Brent nafte iznad 83 dolara za barel

Svet

27.1.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Cena Brent nafte iznad 83 dolara za barel Cena Brent nafte iznad 83 dolara za barel
U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 78,01 dolara, a Brent nafte na 83,55 dolara za barel, preneo je... Cena Brent nafte iznad 83 dolara za barel

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 78,01 dolara, a Brent nafte na 83,55 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su ulagače ohrabrili podaci iz američke ekonomije i najavljeni podsticaji u Kini.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila gotovo nepromenjena i iznosila je 82,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj ceni, od 76,78 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovce su u četvrtak ohrabrili podaci američkog Ministarstva trgovine, koji su pokazali ravnomeran rast privrede na kraju prošle godine, raspršivši strah od naglog usporavanja.

Raspoloženje podržavaju i najavljene mere jačanja likvidnosti u Kini. Centralna banka sniziće od početka februara stopu obaveznih rezervi zajmodavaca pola procentnog boda, što bi ekonomiji trebalo da stavi na raspolaganje milijarde juana.

Tržišta pomno prate i napetosti u Crvenom moru. Neimenovani izvori tvrde da su kineski zvaničnici od Irana tražili da pomogne da se zaustave napadi jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru.

Pokret je dominantna snaga u savetu koji upravlja gusto naseljenim delovima Jemena, a njegovi borci zaustavljanju napadaju brodove, tražeći primirje u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestinicima. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija uzvratile su napadima na njihove položaje u Jemenu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica poskupeo 93 centa, na 81,98 dolara.

Tagovi
NAFTA SAD SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...