Očekuje se da će BDP Kine ove godine porasti pet odsto

Cena čelika istorijski niska zbog slabe tražnje u Kini

Svet

15.8.2024 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena čelika istorijski niska zbog slabe tražnje u Kini Cena čelika istorijski niska zbog slabe tražnje u Kini
Cene fjučersa čelične armature pale su u avgustu na 2.185 kineskih juana, ili oko 539 evra po toni, što je najniži nivo u skoro... Cena čelika istorijski niska zbog slabe tražnje u Kini

Cene fjučersa čelične armature pale su u avgustu na 2.185 kineskih juana, ili oko 539 evra po toni, što je najniži nivo u skoro osam godina zbog slabije tražnje u Kini.

Prema izveštajima, indeks menadžera nabavke (PMI) u kineskoj građevinskoj industriji je u julu pao na najniži nivo u poslednjih godinu dana, pošto sporiji rast kineske privrede utiče na potražnju za gradnjom stambenih zgrada koje zahtevaju čeličnu, odnosno čeličnu armaturu, objavio je portal Trading Economics a preneo SeeBiz.

Strani investitori povukli su skoro 15 milijardi dolara investicija iz Kine u tromesečnom periodu između aprila i juna, saopštila je nedavno kineska državna administracija.

Kako se dodaje, vrednost stranih investicija u Kini pala je za oko pet milijardi dolara u prvih šest meseci 2024. godine.

Strane investicije u Kini dostigle su rekordnih 344 milijarde dolara 2021. godine, ali postepeno opadaju zbog usporavanja ekonomije i porasta geopolitičkih tenzija, podatak je Bloomberga.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u julskoj prognozi naveo da će kineska ekonomija rasti za pet odsto u 2024. i usporiti na 4,5 odsto sledeće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.