smanjeno snabdevanje iz Libije i na napetosti na Bliskom istoku

Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara

Svet

10.8.2024 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara
Cene nafte zadržale su se u petak iznad 79 dolara, jer su naznake stabilizacije potražnje za radnom snagom u Sjedinjenim Američkim Državama i blago... Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara

Cene nafte zadržale su se u petak iznad 79 dolara, jer su naznake stabilizacije potražnje za radnom snagom u Sjedinjenim Američkim Državama i blago ubrzanje inflacije u Kini prigušili zabrinutost za potražnju.

To se sve nadovezalo na smanjeno snabdevanje iz Libije i na napetosti na Bliskom istoku, prenosi Mina.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 32 centa na 79,48 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupeo i na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 76,57 dolara. Na kraju sedmice trgovci su se fokusirali na potražnju za radnom snagom u SAD.

Ukupno 233.000 Amerikanaca podnelo je prošle sedmice zahtev za isplatom naknade za nezaposlenost, za 17.000 manje nego sedmicu ranije, pokazali su u četvrtak podaci Ministarstva rada, najavljujući stabilizaciju potražnje za radnom snagom.

Nove brojke ublažile su strah od recesije u SAD, koji je raspirilo naglo usporavanje zapošljavanja u julu, uz upola manje neto otvorenih radnih mesta od mesečnog proseka unazad 12 meseci.

Foto: Freepik.com

Podršku cenama pružilo je na kraju sedmice i blago jačanje inflacije u Kini. Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je u julu nešto snažnije nego što se očekivalo, 0,5 odsto na godišnjem nivou, nakon rasta od 0,2 odsto u prethodnom mesecu, objavila je statistička kancelarija.

Analitičari su očekivali da će podaci pokazati ravnomeran tempo rasta.

„Raspoloženje je podržao i blagi rast koji pokazuju kineski podaci o inflaciji“, rekao je Džordž Kuri (George Khoury) iz CFI-ja.

Blago ubrzanje inflacije nagoveštava oporavak potražnje, što znači i ubrzanu ekonomsku aktivnost i poboljšanu potražnju za energentima.

„Geopolitička situacija istovremeno je i dalje napeta, uz rizik eskalacije sukoba“, podsjetio je Kuri.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • VALE

    11.8.2024 #1 Author

    Cene nafte se stalno menjaju

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    11.8.2024 #2 Author

    I dalje mislim da je to nafilovano sve

    Odgovori

    • LAV

      11.8.2024 #3 Author

      Bas tako, pravi se vestacka kriza kao izgovor za podize je cene sirovine.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.