CENE NAFTE NA PETOMESEČNOM MAKSIMUMU Poskupljenje posle smanjenja proizvodnje zbog uragana

SvetVesti

26.8.2020 13:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NA PETOMESEČNOM MAKSIMUMU Poskupljenje posle smanjenja proizvodnje zbog uragana CENE NAFTE NA PETOMESEČNOM MAKSIMUMU Poskupljenje posle smanjenja proizvodnje zbog uragana
Cene nafte dostigle su u sredu pre podne (CET) najviše vrednosti u poslednjih pet meseci. Rast cena započeo je u utorak, dan nakon što... CENE NAFTE NA PETOMESEČNOM MAKSIMUMU Poskupljenje posle smanjenja proizvodnje zbog uragana

Cene nafte dostigle su u sredu pre podne (CET) najviše vrednosti u poslednjih pet meseci. Rast cena započeo je u utorak, dan nakon što je većina američkih proizvođača nafte privremeno zatvorila svoje proizvodnje platforme i bušotine u Meksičkom zalivu i na kopnu, zbog velikog nevremena.

Neočekivani nastavak trgovinskih pregovora između SAD i Kine takođe je uticao na porast cena na naftnom tržištu. Uz uticaj pomenutih faktora, cena severnomorske nafte Brent na kratko se popela iznad 46 dolara za barel, a cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) koštala je nešto više od 43,50 dolara za barel.

Prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice, cena Brent nafte u sredu oko 13 sati iznosila je 45,72 dolara za barel, a WTI nafta je koštala 43,17 dolara za barel. Cene su na ovim i približnim vrednostima prilično stabilne od prve nedelje avgusta kada je novi sporazum OPEC+ o ograničenju proizvodnje nafte u svetu stupio na snagu.

Foto; Tanjug/AP

Zbog istovremene najave uragana Marko i tropske oluje Laura, američke kompanije napustile su 57,6 odsto proizvodnih pogona u Meksičkom zalivu, što je prouzrokovalo smanjenje proizvodnje 1,07 miliona barela dnevno. Sporazumom OPEC+ dnevna proizvodnja nafte smanjena je za 7,7 miliona barela dnevno u odnosu na količine koje su se proizvodile pre pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...