smanjena proizvodnja u sad zbog niskih temperatura

Cene nafte na svetskim tržištima blizu 79 dolara

Svet

20.1.2024 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte na svetskim tržištima blizu 79 dolara Cene nafte na svetskim tržištima blizu 79 dolara
Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 79 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju u uslovima posustale svetske ekonomije i... Cene nafte na svetskim tržištima blizu 79 dolara

Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 79 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju u uslovima posustale svetske ekonomije i smanjene proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog talasa hladnoće.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje trgovine i iznosila je 78,95 dolara, prenosi Mina. Značajnijih promena u ceni nije bilo ni na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 73,9 dolara.

Podrška cenama bile su procene Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o solidnom rastu potražnje u ovoj i narednoj godini i smanjena proizvodnja u SAD-u zbog niskih temperatura.

U Severnoj Dakoti zatvoreno je oko 40 odsto proizvodnje, a još nije potpuno obnovljeno ni snabdevanje iz Libije.

U petak su analitičari uočili da IEA procenjuje upola slabiji rast potražnje nego OPEC. Izdvojili su i procenu agencije da bi tržište u ovoj godini trebalo da bude relativno dobro snabdeveno, ako ne bude značajnijih poremećaja.

„Prognoza rasta globalne potražnje za naftom i dalje je nejasna, a tržišni učesnici i istraživačke institucije bitno se razlikuju u procenama“, rekao je Bjarne Šildrop (Bjarne Schieldrop) iz SEB-a.

Trgovci s pažnjom prate i rasplamsavanje napetosti na Bliskom istoku.

„Cena nafte i dalje je osetljiva na zbivanja na Bliskom istoku, ali tržište je i dalje uravnoteženo, kao što smo videli u proteklih nekoliko sedmica“, ocenio je Krejg Erlam (Craig Erlam) iz OANDA-e.

On je dodao da prekidi u snabdevanju i dalje predstavljaju rizik koji bi mogao da podigne cene nafte, ali postoje i negativni rizici, uključujući svetsku privredu.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupeo 1,01 dolar, na 79,39 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SAD
  • HANA

    21.1.2024 #1 Author

    Kod nas su cene crne da crnje ne mogu biti…
    Oh wait…
    Mogu.

    Odgovori

  • Vale

    21.1.2024 #2 Author

    Uvek postoje fluktuacije cena

    Odgovori

  • CIGI

    21.1.2024 #3 Author

    Dovoljno da moze I dalje da se mulja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...