pod pritiskom signala iz američke centralne banke

Cene nafte pale na 82 dolara

Svet

24.2.2024 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Cene nafte pale na 82 dolara Cene nafte pale na 82 dolara
U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 76,49 dolara dolara, a Brent nafte 81,62 dolara za barel, preneo je... Cene nafte pale na 82 dolara

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 76,49 dolara dolara, a Brent nafte 81,62 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Cene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred leto, što je iznova raspirilo zabrinutost za privredu i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podne bila niža 1,62 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 82,05 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 76,94 dolara, prenosi Mina.

Trgovce su na kraju radne nedelje zabrinule poruke iz Fed-a o kamatnim stopama, prenosi SEEbiz.

Fedov zvaničnik Kristofer Voler (Christopher Waller) saopštio je u četvrtak da bi banka trebalo da odloži smanjenje kamatnih stopa za najmanje još nekoliko meseci, što je uznemirilo tržišta jer bi moglo zakočiti ekonomski rast i obuzdati potražnju za naftom.

“Inflacija se „verovatno“ kreće prema ciljanih dva odsto”, rekao je Voler, naglasivši ipak da treba podatke o rastu cena za najmanje još par meseci kako bi ocenio je li blago ubrzanje rasta cena na mesečnom nivou u januaru izuzetak ili ozbiljan problem.

Fed drži referentne kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto od prošlogodišnjeg jula, a zapisnik sa januarske sednice pokazuje da većina zvaničnika zazire od preterano naglog ublažavanja monetarne politike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...