Američka energetska kompanija tužila akcionare

Šef Norveškog fonda kritikuje ExxonMobil

NovacSvet

8.2.2024 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Šef Norveškog fonda kritikuje ExxonMobil Šef Norveškog fonda kritikuje ExxonMobil
Najveći državni fond u svetu oštro je kritikovao odluku kompanije ExxonMobil da tuži dva akcionara koji su joj podneli klimatski predlog, nastavljajući parnicu i... Šef Norveškog fonda kritikuje ExxonMobil

Najveći državni fond u svetu oštro je kritikovao odluku kompanije ExxonMobil da tuži dva akcionara koji su joj podneli klimatski predlog, nastavljajući parnicu i nakon što su akcionari odustali od rezolucije.

Nikolaj Tangen, izvršni direktor Norveškog naftnog fonda vrednog 1.500 milijardi dolara, rekao je za Financial Times da je zabrinut zbog akcije kompanije ExxonMobil protiv akcionara Follow This i Arjuna Capital, koji su podneli zahtev kompaniji da postavi ambicioznije ciljeve u pogledu emisije gasova.

Tangen je ocenio da je to zabrinjavajući razvoj događaja, ističući da je to veoma agresivno i da je fond zabrinut zbog implikacija na prava akcionara. Naftni fond jedan je od 10 najvećih akcionara kompanije ExxonMobil sa udelom 1,4 odsto vrednim 5,4 milijarde dolara na kraju 2023. godine.

Follow This i Arjuna Capital povukli su svoj predlog prošle nedelje, ali ExxonMobil vredan više od 400 milijarde dolara insistira da nastavi sa slučajem, tvrdeći da bi se mogli vratiti sa sličnim zahtevima u narednim godinama. Naftna kompanija navodi da je peticija u suprotnosti sa pravilima koja zabranjuju ponavljanje predloga koji ne osvoje minimalni broj glasova i sprečavaju investitore da „mikroupravljaju“ preduzećima.

Norveški fond je sve aktivniji po pitanju klimatskih pitanja i podržao je rezoluciju akcionara o životnoj sredini nekoliko grupa za naftu i gas. Ekološki, društveni i upravni predlozi uveliko su se povećali u američkim kompanijama nakon što su regulatori olakšali malim akcionarima da podnose peticije.

Tužba kompanije ExxonMobil neobična je, jer kompanije retko idu na sud zbog takvih peticija, već se obično umesto toga obraćaju Komisiji za hartije od vrednosti za dozvolu da ih izbace. ExxonMobil je saopštio da ovakvi predlozi očigledno nisu u najboljem interesu investitora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...