CENE NAFTE PALE VIŠE OD TRI ODSTO NAKON TRAMPOVOG POZITIVNOG TESTA NA KORONU Na tržište uticali i spori dogovori o novom paketu podsticaja

SvetVesti

2.10.2020 11:26 Autor: Julijana Vincan 1

CENE NAFTE PALE VIŠE OD TRI ODSTO NAKON TRAMPOVOG POZITIVNOG TESTA NA KORONU Na tržište uticali i spori dogovori o novom paketu podsticaja CENE NAFTE PALE VIŠE OD TRI ODSTO NAKON TRAMPOVOG POZITIVNOG TESTA NA KORONU Na tržište uticali i spori dogovori o novom paketu podsticaja
Cene nafte pale su za više od tri odsto u petak, nakon vesti da je američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) pozitivan na korona virus. Na cene... CENE NAFTE PALE VIŠE OD TRI ODSTO NAKON TRAMPOVOG POZITIVNOG TESTA NA KORONU Na tržište uticali i spori dogovori o novom paketu podsticaja

Cene nafte pale su za više od tri odsto u petak, nakon vesti da je američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) pozitivan na korona virus. Na cene je uticala i zabrinutost u pogledu tražnje zbog neodlučnosti američkih pregovarača da postignu dogovor o novom paketu podsticaja.

Naime, severnomorska nafta Brent pala je za 1,47 centi ili 3,6 procenata, na 39,4 dolara za barel. Američka WTI nafta takođe je potonula za 3,6 odsto, odnosno za 1,40 dolara, na 37,32 dolara.

Oba tipa nafte su na putu da ove nedelje zabeleže velike gubitke drugu sedmicu uzastopno. WTI gotovo šest procenata, a Brent više od sedam odsto.

Rafinerija nafte
Foto: Tanjug/AP

Tržište nafte već je bilo poljuljano zbog izostajanja sporazuma između Predstavničkog doma i Bele kuće o većim ekonomskim olakšicama u uslovima pandemije, što dodatno podgreva strahovanja na tržištu od pogoršanja potražnje za „crnim zlatom“.

Zalihe ovog energenta u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), porasle su u septembru za 160.000 barela dnevno (bpd) u odnosu na mesec ranije, prenosi Tanjug istraživanje koje je sproveo Reuters.

Radnici na naftnoj platformi
Foto: Tanjug/AP

Povećanje je uglavnom rezultat većih isporuka iz Libije i Irana, članica OPEK, koje su izuzete iz sporazuma naftnog kartela i njenih saveznika, s Rusijom na čelu, o ograničavanju proizvodnje.

Proizvodnja sirove nafte u Libiji povećana je na 270.000 barela dnevno, tako da ova zemlja pojačava izvozne aktivnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...