rast raspoloženja investitora

Cene nafte u padu prema 85 dolara

Svet

13.7.2024 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte u padu prema 85 dolara Cene nafte u padu prema 85 dolara
Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 82,21 dolara, a... Cene nafte u padu prema 85 dolara

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru beležile su pad, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 82,21 dolara, a Brent nafta 85,03 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Dan ranije, cene nafte su porasle na oko 86 dolara, nakon što je trgovce ohrabrilo popuštanje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama ( i raspirilo nagađanja da će centralna banka uskoro sniziti troškove zaduživanja.

Na londonskom tržištu cena barela je bila viša 49 centi i iznosila je 85,89 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 69 centi višoj ceni, od 83,31 dolar, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Raspoloženje investitora podigao je izveštaj o inflaciji u SAD koji je pokazao da su potrošačke cene u junu na mesečnom nivou pale prvi put od početka pandemije, raspirivši nagađanja da bi centralna banka uskoro mogla sniziti kamatne stope.

Niži troškovi zaduživanja podstakli bi ekonomski rast, što bi značilo i snažniju potražnju za energentima.

Trgovci još čekaju jasnije signale iz Feda. Predsednik Džerom Pauel (Jerome Powell) priznao je da cenovni pritisci u zadnje vreme popuštaju, ali je u Kongresu rekao da još nije spreman da proglasi pobedu nad inflacijom.

„Dobijemo li još dobrih podataka, to će ojačati argumente u prilog sniženju kamatnih stopa“, naveo je Pauel.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.