Proizvođači razmatraju alternative

Cene soka od pomorandže vrtoglavo rastu

Svet

31.5.2024 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene soka od pomorandže vrtoglavo rastu Cene soka od pomorandže vrtoglavo rastu
Cene soka od pomorandže porasle su na najviši nivo u istoriji zbog stalnih ograničenja u snabdevanju, gurajući industriju u krizu i primoravajući neke proizvođače... Cene soka od pomorandže vrtoglavo rastu

Cene soka od pomorandže porasle su na najviši nivo u istoriji zbog stalnih ograničenja u snabdevanju, gurajući industriju u krizu i primoravajući neke proizvođače da razmotre alternativno voće.

Cene najpopularnijeg voćnog soka naglo su porasle poslednjih godina, delom zbog opadanja proizvodnje na Floridi – najvećeg proizvođača soka od pomorandže u SAD – i klimatskih uslova izazvanih ekstremnim vremenskim uslovima u glavnim brazilskim oblastima za proizvodnju narandže, piše Seebiz.

Brazil je najveći svetski proizvođač i izvoznik soka od pomorandže, što znači da ima izuzetno uticajnu ulogu u oblikovanju globalne industrije.

Uporedne fjučerse na smrznuti koncentrisani sok od pomorandže, kojima se trguje na Interkontinentalnoj berzi u Njujorku, izmirile su se na 4,77 dolara po funti. Ovo je skoro duplo više od cene zabeležene pre godinu dana.

Hari Kembel (Harry Campbell), analitičar podataka o tržištu roba u istraživačkoj grupi Mintec, rekao je da su rastuće cene soka od pomorandže primorale proizvođače i blendere da se pozabave razmatranjem alternativnih voćnih sokova.

„Mnogi od njih će promeniti količinu soka koju stavljaju u svoje mešavine da bi izbacili sok od pomorandže i povećali udeo drugih sokova, kao što su sok od kruške, sok od jabuke, sok od grožđa, tako da se manje oslanjaju na sok od pomorandže“, rekao je Kembel.

„Izgleda da će ova situacija biti ovde na duži rok“, dodao je on, napominjući da su neki igrači na tržištu sokova od pomorandže zabeležili veliki pad potražnje iz godine u godinu.

„Dok se ne dostigne tačka u kojoj potrošači više nisu voljni da plaćaju premiju za sok od pomorandže jer ga ima tako malo, cene će nastaviti da rastu“, rekao je Kembel.

Istraživački centar Fundecitrus nedavno je upozorio da je prekomerna vrućina u Brazilu prošle godine značila da je ta južnoamerička zemlja verovatno na pravom putu da zabeleži jednu od najgorih berbi narandže u više od tri decenije.

Foto: Freepik.com

U izveštaju objavljenom 10. maja, organizacija uzgajivača citrusa predviđa da će Brazil proizvesti 232,4 miliona kutija pomorandži (svaka je teška oko 40,8 kilograma) u sezoni 2024/2025. Ovo predstavlja pad od 24 odsto u odnosu na prethodni ciklus.

Analitičari kažu da Brazil obično proizvede oko 300 miliona kutija narandži u svakom ciklusu, iako su klimatske promene dramatično smanjile proizvodnju useva. Klimatske promene čine ekstremne vremenske uslove sve učestalijim i intenzivnijim.

Fundecitrus je rekao da se serija intenzivnih toplotnih talasa u Brazilu dogodila u kritičnoj fazi cvetanja i ranog formiranja plodova između septembra i novembra prošle godine, što je značajno omelo rod.

Bolest citrusa poznata kao ozelenjavanje, bolest drveća za koju nema poznatog leka, rezultira gorkim, zakržljalim plodom. To je još je jedan neočekivani pogodak za uzgajivače pomorandže. Analitičari su upozorili da će problem verovatno još neko vreme pustošiti narandže širom sveta.

„Cene soka od pomorandže rastu zbog suše, bolesti i potražnje“, rekao je Dejv Rajter (Dave Reiter), trgovac u kompaniji Reiter Capital Investments LLC.

„Kada većina ljudi pomisli na proizvodnju soka od pomorandže, pomisli na Floridu i Kaliforniju. U stvari, Brazil je najveći proizvođač pomorandži i soka od pomorandže“, rekao je Rajter.

Većina brazilske proizvodnje soka od pomorandže odvija se u Sao Paulu i Minas Žeraisu. Ove dve oblasti se bore sa vremenskim prilikama i bolestima poslednjih nekoliko godina.

Rajter je opisao referentni fjučers ugovor na sok od pomorandže kao slabo trgovano tržište, što znači da bi mogao dovesti do napada „značajne volatilnosti“. On je procenio da je sledeća ciljna cena soka od pomorandže 5,16 dolara po funti.

  • SABRINA

    31.5.2024 #1 Author

    Žao mi je uzgajivača pomorandži, ali ima toliko bitnijih stvari u svetu od pomorandže i soka.

    Odgovori

  • FILIP07

    2.6.2024 #2 Author

    Inflacija bajoo i pomorandze nisu kao sto su nekad bile

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.