Kineski proizvođači automobila zauzeli više od polovine tržišta Rusije

Chery sklapa vozila u fabrikama koje su napustili VW i Mercedes

Svet

10.10.2024 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Chery sklapa vozila u fabrikama koje su napustili VW i Mercedes Chery sklapa vozila u fabrikama koje su napustili VW i Mercedes
Kineski proizvođač automobila Chery počeo je da sklapa automobile u Rusiji za prodaju na tom tržištu, koristeći tri fabrike koje su napustili zapadni konkurenti,... Chery sklapa vozila u fabrikama koje su napustili VW i Mercedes

Kineski proizvođač automobila Chery počeo je da sklapa automobile u Rusiji za prodaju na tom tržištu, koristeći tri fabrike koje su napustili zapadni konkurenti, uključujući Volkswagen i Mercedes, prema izjavama neimenovanih izvora.

Kineski proizvođači automobila zauzeli su više od polovine ruskog tržišta automobila u pogledu prodaje, nakon što su mnogi zapadni proizvođači napustili zemlju nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine. Sada, kineske kompanije proširuju svoj uticaj i na domaću proizvodnju u Rusiji, čime Kina igra sve značajniju ulogu u promeni ruske proizvodne i ekonomske strukture, prenosi Reuters.

Pored gotovih automobila koji se uvoze u Rusiju, Chery, koji čini gotovo petinu prodaje putničkih automobila u Rusiji, uvozi skoro potpuno sastavljene automobile i završava sklapanje u tri ruske fabrike. Izvori kažu da se Chery oslanja na visoku potražnju u Rusiji, gde domaća proizvodnja pati zbog ograničenog kapaciteta.

Chery je u pisanoj izjavi naveo da snabdeva rusko tržište putničkim automobilima, ali da ne planira da gradi ili kupuje sopstvene fabrike u Rusiji. Strategija izvoza kompanije Chery poznata je kao „polusastavljeno“ (SKD), gde modeli Tiggo stižu u fabriku u Kalugi skoro potpuno sastavljeni. Chery plaća vlasnicima fabrike naknadu za završnu montažu.

Rusija podiže takse na uvezene automobile, što podstiče strane proizvođače da lokalizuju proizvodnju. U fabrici u Sankt Peterburgu, koja je nekada pripadala Nissanu, model Tiggo 7 je preimenovan u Xcite X-Cross 7, a ovaj brend je u septembru osvojio nagradu za „najbolji novi brend“ u Rusiji.

U fabrici u Kalugi, koja je pripadala Volkswagenu, dileri automobila sklapaju Chery Tiggo crosover vozila sa godišnjim kapacitetom od 225.000 vozila. U Esipovu, u moskovskom regionu, druga fabrika proizvodi model Chery Exeed VX, luksuzni srednje veličine crossover, prema informacijama dva trgovca automobila. Fabrika, koju je Mercedes-Benz prodao trgovcu automobila Avtodom u aprilu 2023. godine, ima kapacitet od 25.000 automobila godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.