JPMorgan Chase zabeležio pad profita, ali i bolje rezultate od očekivanih

Dajmon: Geopolitičke pretnje su nepredvidive, ishod sukoba mogao bi da promeni tok istorije

SvetU fokusu

14.10.2024 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dajmon: Geopolitičke pretnje su nepredvidive, ishod sukoba mogao bi da promeni tok istorije Dajmon: Geopolitičke pretnje su nepredvidive, ishod sukoba mogao bi da promeni tok istorije
Generalni direktor JPMorgan Chase-a Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) je, uz rezultate poslovanja u trećem kvartalu najveće američke i globalne privatne banke, objavio i upozorenje... Dajmon: Geopolitičke pretnje su nepredvidive, ishod sukoba mogao bi da promeni tok istorije

Generalni direktor JPMorgan Chase-a Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) je, uz rezultate poslovanja u trećem kvartalu najveće američke i globalne privatne banke, objavio i upozorenje o geopolitičkim pretnjama koje bi mogle da naškode svetskoj ekonomiji.

„Nedavni događaji pokazuju da je geopolitička situacija nepredvidiva i da se pogoršavaju“, napisao je Dajmon u saopštenju za štampu, preneo je CNN.

„Zbog tih događaja veliki broj ljudi pati, a ishod ovih situacija mogao bi da ima dalekosežne posledice i na kratkoročne ekonomske rezultate i, što je još važnije, na tok istorije“, rekao je on, govoreći o ratu u Ukrajini i ratu Izraela protiv Hamasa i Hezbolaha.

Dimon je napomenuo da se inflacija usporava i da je američka ekonomija izbegla recesiju, ali da „i dalje ostaje nekoliko kritično važnih a nerešenih pitanja, uključujući velike fiskalne deficite, infrastrukturne potrebe, restrukturiranje trgovine i remilitarizaciju širom sveta“, preneo je CNN.

JPMorgan Chase, najveća svetska banka prema kapitalizaciji, nadmašila je očekivanja analitičara u prošlom kvartalu, iako je njen profit pao za dva odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Akcije JPMorgana (JPM) skočile su oko 4,5 odsto u jutarnjem trgovanju i ove godine su više za 30 odsto.

Dajmon je više puta tokom proteklih godinu dana ukazivao na geopolitičku nestabilnost, nazivajući jenajvećom pretnjom globalnoj ekonomiji i govoreći da je na udaru svetski poredak uspostavljen na kraju Drugog svetskog rata, podseća CNN.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.