očekivanja i poverenje stranih investitora načelno stabilni

Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u maju

InvesticijeSvet

24.6.2024 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u maju Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u maju
Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u maju, produživši niz pada već 12. mesec zaredom, pokazuju službeni podaci. Kina je privukla 412,51... Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u maju

Direktna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u maju, produživši niz pada već 12. mesec zaredom, pokazuju službeni podaci.

Kina je privukla 412,51 milijardu juana ili 56,81 milijardu dolara direktnih stranih ulaganja u periodu od januara do maja, što je pad od 28,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavilo je Ministarstvo trgovine, prenosi Mina.

To se povećalo u odnosu na pad od 27,9 odsto zabeležen u prva četiri meseca ove godine.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je veći pad uglavnom posledica visoke uporedne baze prošle godine, dodajući da je stvarni opseg stranih ulaganja još na istorijski visokom nivou.

„Trenutno su očekivanja i poverenje stranih ulagača načelno stabilni“, saopštilo je ministarstvo nakon objave podataka.

Ministarstvo trgovine takođe je istaknulo rast broja novoosnovanih kompanija sa stranim ulaganjima u Kini, koji je porastao 17,4 odsto na 21.760 u prvih pet meseci.

Pad direktnih stranih ulaganja dolazi usred eskalacije napetosti između Kine i Zapada, budući da su dodatne kaznene mere pogoršale trgovinske i ekonomske odnose. SAD i EU uvele su veće carine na kineska električna vozila, dok je Peking otvorio antidampinšku istragu o uvozu svinjetine iz EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.