Izveštaj američkog Atlantskog saveta

Dolar i dalje dominira kao svetska rezervna valuta

Svet

25.6.2024 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 6

Dolar i dalje dominira kao svetska rezervna valuta Dolar i dalje dominira kao svetska rezervna valuta
Američki dolar ostaje primarna svetska rezervna valuta, a ni evro ni BRICS zemlje nisu uspele da smanje globalnu zavisnost od dolara, pokazuje nova studija... Dolar i dalje dominira kao svetska rezervna valuta

Američki dolar ostaje primarna svetska rezervna valuta, a ni evro ni BRICS zemlje nisu uspele da smanje globalnu zavisnost od dolara, pokazuje nova studija Geoekonomskog centra Atlantskog saveta.

„Dalek je put do nove svetske valute. Kinezi imaju preduslove da je naprave, veliki su, privreda im ubrzano raste, ali nemaju razvijeno finansijsko tržište“, ocenila je za Biznis.rs Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Američki think tank naveo je u svom izveštaju „Monitor dominacije dolara“ da dolar i dalje dominira u stranim rezervama, fakturisanju u trgovini i valutnim transakcijama širom sveta i da je njegova uloga kao primarne globalne rezervne valute sigurna u kratkoročnom i srednjoročnom periodu, prenosi Reuters.

Dominacija dolara, najveća uloga američkog dolara u svetskoj ekonomiji, nedavno je ojačana zbog snažne američke ekonomije, strože monetarne politike i pojačanih geopolitičkih rizika, čak i dok ekonomska fragmentacija jača težnju zemalja asocijacije BRICS da pređu na druge međunarodne i rezervne valute.

Danica Popović / Foto: Youtube PrintScreen

„Americi je bilo potrebno da pobedi u dva svetska rata i još da uspostavi političku dominaciju u svetu, pa da nekako smeni britansku funtu sa trona glavne svetske valute. Danas nema ozbiljne konkurencije dolaru“, kazala je Popović, dodajući da evro kao druga najveća svetska valuta nije stekla poverenje koje je nekada imala nemačka marka i da ga verovatno neće ni steći.

U izveštaju Atlantskog saveta navedeno je da su zapadne sankcije Rusiji, koje su uvele napredne ekonomije Grupe sedam nakon invazije Moskve na Ukrajinu, ubrzale napore BRICS-a da razvije valutnu uniju, ali grupa nije uspela da napreduje u svojim naporima za dedolarizaciju.

Savet je naveo da je kineski Sistem za prekogranična međubankarska plaćanja (CIPS) dodao 62 direktna učesnika za 12 meseci do maja 2024, što je povećanje od 78 odsto, čime je dostigao ukupno 142 direktna učesnika i 1.394 indirektnih učesnika.

Pregovori oko internog sistema plaćanja koji razvija BRICS još su u ranoj fazi, ali bilateralni i multilateralni sporazumi unutar grupe mogli bi vremenom da formiraju platformu za razmenu valuta. Međutim, ovi sporazumi nisu lako rastući, budući da se pregovaraju pojedinačno, navodi se u izveštaju.

Izveštaj beleži da Kina aktivno podržava likvidnost juana putem swap linija sa svojim trgovinskim partnerima, ali je udeo juana u globalnim deviznim rezervama pao na 2,3 procenta sa vrhunca od 2,8 odsto u 2022. godini.

Američki dolar je svetska vodeća rezervna valuta još od Drugog svetskog rata. Danas, dolar predstavlja 58 procenata vrednosti stranih rezervi širom sveta. Evro, druga najkorišćenija valuta, čini 21 procenat stranih rezervi zaključno sa decembrom 2023. godine.

  • meli77

    25.6.2024 #1 Author

    Nama nek dominira euro i da imamo da kupimo za „!rezervu“

    Odgovori

  • SUNCE

    25.6.2024 #2 Author

    Nadam se da ce se to uskoro promeniti i da ce Briks uspeti da razbije monopol dolara.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    25.6.2024 #3 Author

    Tako će i dalje ostati

    Odgovori

  • Dux011

    26.6.2024 #5 Author

    Pa i ostaće…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    6.7.2024 #6 Author

    Amerika štampa svoju moć! To mora da pukne. Ne može se bezvrednim šarenim papirima vladati doveka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.