sukob između Izraela i Irana može da ima šire ozbiljne posledice

Ekonomija Grčke ranjiva na rastuću napetost na Bliskom istoku

EUSvetU fokusu

11.10.2024 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekonomija Grčke ranjiva na rastuću napetost na Bliskom istoku Ekonomija Grčke ranjiva na rastuću napetost na Bliskom istoku
Grčka ekonomija je ranjiva na trenutnu rastuću napetost na Bliskom istoku, javili su lokalni mediji u petak, pozivajući se na agenciju za kreditni rejting... Ekonomija Grčke ranjiva na rastuću napetost na Bliskom istoku

Grčka ekonomija je ranjiva na trenutnu rastuću napetost na Bliskom istoku, javili su lokalni mediji u petak, pozivajući se na agenciju za kreditni rejting Fitch.

Ističući da grčki neto uvoz nafte iz regiona iznosi 6,9 odsto njenog BDP-a, a energija čini 8,2 procenta korpe indeksa potrošačkih cena, Fitch je saopštio da je zavisnost zemlje od nafte sa Bliskog istoka najveća među razvijenim ekonomijama, kao i da se oslanja na izvozi u region Bliskog istoka i severne Afrike, izvestio je dnevnik Ta Nea, prenosi Anadolu Agency.

Visok javni dug Grčke takođe je čini ranjivijom na ekonomske poremećaje u vezi sa snabdevanjem naftom i fluktuacijama cena, dodaje se u saopštenju.

Prema agenciji Fitch, Grčka je takođe među deset najrazvijenijih ekonomija koje su najviše izložene riziku od potencijalnih poremećaja u transportu kroz Ormuški moreuz.

Verovatnoća da sukob između Izraela i Irana eskalira u sveopšti rat takođe bi imala ozbiljne posledice po ekonomije širom regiona, ističe Fitch.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.