Posledice mobilizacije 300.000 rezervista

Ekonomija Izraela oslabila 20 odsto od početka rata

Svet

20.2.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ekonomija Izraela oslabila 20 odsto od početka rata Ekonomija Izraela oslabila 20 odsto od početka rata
Izraelska ekonomija smanjila se za skoro 20 odsto na godišnjem nivou u poslednjem kvartalu 2023. godine, pokazuju zvanični podaci, dok je ulagala resurse u... Ekonomija Izraela oslabila 20 odsto od početka rata

Izraelska ekonomija smanjila se za skoro 20 odsto na godišnjem nivou u poslednjem kvartalu 2023. godine, pokazuju zvanični podaci, dok je ulagala resurse u sukob protiv Hamasa u Gazi.

Oštar pad BDP-a, koji je bio znatno veći nego što su analitičari predviđali, usledio je nakon što su stotine hiljada izraelskih rezervista mobilisani da se bore nakon Hamasovog napada 7. oktobra, prenosi Financial Times.

BDP je oslabio za 19,4 odsto na godišnjem nivou u poređenju sa trećim kvartalom. Na kvartalnom nivou privreda je pala za 5,2 procenta. Oštar pad delom je prouzrokovan pozivom 300.000 rezervista koji su morali da napuste svoja radna mesta, saopštio je Državni zavod za statistiku.

Drugi faktori koji su pogodili ekonomiju uključuju vladino sponzorstvo stanovanja za više od 120.000 Izraelaca evakuisanih iz severnih i južnih pograničnih oblasti zemlje. Nakon 7. oktobra Izarel je takođe uveo stroga ograničenja za kretanje palestinskih radnika sa Zapadne obale, što je pogodilo građevinski sektor.

Rat je izazvao naglo povećanje državne potrošnje, koja je porasla za 88 odsto u tri meseca nakon izbijanja rata u poređenju sa prethodnih kvartalom. Istovremeno, građani su trošili 27 odsto manje. Uvoz roba i susluga opao je za 42 odsto, dok je izvoz oslabio za 18 odsto, navedeno je u izveštaju.

Ranije ovog meseca, agencija Moody’s snizila je suvereni rejting Izraela sa A1 na A2 zbog rata u Gazi, a smanjeni su i izgledi izraelskog duga zbog rizika od širenja rata. Ipak, Izrael je završio prošlu godinu sa rastom BDP-a za dva procenta u odnosu na 2022. godinu.

Tagovi
BDP EKONOMIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...