Ministar ekonomije o budžetu za narednu godinu

Rat košta Izrael dva do tri odsto BDP-a

Svet

14.11.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rat košta Izrael dva do tri odsto BDP-a Rat košta Izrael dva do tri odsto BDP-a
Izraelski budžet za 2024. godinu biće strukturiran tako da se fokusira na rat, a potom i na ekonomski rast, uz ustupke neophodne za proširenje... Rat košta Izrael dva do tri odsto BDP-a

Izraelski budžet za 2024. godinu biće strukturiran tako da se fokusira na rat, a potom i na ekonomski rast, uz ustupke neophodne za proširenje vlade jedinstva u zemlji.

„Jedan od najvećih izazova koje imamo je proširenje vlade jedinstva, tokom rata i posle rata“, rekao je Nir Barkat, izraelski ministar ekonomije i industrije, u ponedeljak tokom intervjua za radio Bloomberg u Njujorku. „Napravićemo potrebne ustupke da svi budu srećni“, rekao je Barkat.

Izraelsko ministarstvo finansija trebalo bi da objavi novi budžet u narednim danima usred tekućeg rata sa Hamasom u Gazi koji je postao skuplji nego što se prvobitno predviđalo.

Kontroverzna potrošnja na prioritete za desničarske koalicione partnere premijera Benjamina Netanjahua — poput finansiranja ultraortodoksnih škola i razvoja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali — pokrenula je nacionalnu debatu o tome da li takve transfere treba umanjiti da bi se povećao prostor za finansiranje rata.

„Što se tiče rata, on će nas koštati dva do tri odsto BDP-a, što je nešto čime bi Izrael mogao relativno lako da upravlja“, rekao je Barkat, član Netanjahuove partije Likud i bivši gradonačelnik Jerusalima.

On je takođe odbacio potencijalnu zabrinutost među investitorima oko ekonomske cene koju je Izrael spreman da plati da bi pokrenuo rat.

„Ako nema bezbednosti, nema ni ekonomije“, rekao je Barkat. „Zato smo voljni da uložimo sve što treba da uradimo da vratimo bezbednost.

Tagovi
BUDŽET SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...