Posle prekida komunikacija na palestinskoj teritoriji

Mask u nemilosti Izraela zbog ponude satelitskog interneta za Gazu

SvetVesti

30.10.2023 10:59 Autor: Vladimir Jokanović 4

Mask u nemilosti Izraela zbog ponude satelitskog interneta za Gazu Mask u nemilosti Izraela zbog ponude satelitskog interneta za Gazu
Ilon Mask (Elon Musk) našao se u nemilosti izraelske vlade nakon što je ponudio da Gazi obezbedi satelitski internet, za koji izraelski ministri tvrde... Mask u nemilosti Izraela zbog ponude satelitskog interneta za Gazu

Ilon Mask (Elon Musk) našao se u nemilosti izraelske vlade nakon što je ponudio da Gazi obezbedi satelitski internet, za koji izraelski ministri tvrde da će ga Hamas iskoristiti u „terorističke svrhe“.

Ovaj argument podstaknut je Maskovom objavom na platformi X u kojoj je rekao da će dozvoliti svojoj satelitskoj mreži SpaceX Starlink da podržava komunikacije u Gazi za „međunarodno priznate organizacije za pomoć“, prenosi Financial Times.

Taj potez usledio je nakon što su u petak na toj teritoriji prekinute mobilne i internet konekcije, ostavljajaću većinu stanovništva odsečenim od sveta i stvoriviši informativni vakuum tokom najžešćeg vazdušnog bombardovanja Gaze od početka rata pre tri nedelje.


Međunarodne agencije za pomoć saopštile su da nisu bile u mogućnosti da komuniciraju sa osobljem na terenu u enklavi i da spasioci nisu u mogućnosti da se povežu na mobilne mreže, što otežava napore za spasavanje civila. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je nestanak struje omogućio hitnu pomoć da locira povređene.

Mask je intervenisao nakon što su mu se lekari direktno obratili sa molbom da pokrene Starlink. On je naveo da će SpaceX podržati komunikacione veze sa međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama.

To je izazvalo ljutit odgovor Šlomo Karhija, izraelskog ministra komunikacija, koji je rekao da će Izrael koristiti protiv toga sva sredstva koja su mu na raspolaganju. Izraelski ministar izjavio je da će Hamas koristiti satelitsku vezu za terorističke aktivnosti, kao i da Mask to zna.

  • SHALIMAR

    30.10.2023 #1 Author

    Naravno da treba da obezbedi Mask kada su civili u pitanju,a to sto ga optuzuju izraelci to se i ocekivalo…

    Odgovori

  • SABRINA

    31.10.2023 #2 Author

    Gde su neka „bitna“ dešavanja u svetu, tu je i Mask.

    Odgovori

  • MAJA

    1.11.2023 #3 Author

    Ko bi drugi nego najbogatiji

    Odgovori

  • Marijana

    17.11.2023 #4 Author

    Nista bez Maska

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...