Globalna prognoza privrednog rasta ostaje na 2,3 odsto

Ekonomisti Citi banke predviđaju smanjenje kamata Feda, ECB i BoE u septembru

BankeBerzaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSvet

17.6.2024 12:22 Autor: Marko Andrejić 5

Ekonomisti Citi banke predviđaju smanjenje kamata Feda, ECB i BoE u septembru Ekonomisti Citi banke predviđaju smanjenje kamata Feda, ECB i BoE u septembru
U svom najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima, ekonomisti Citi banke predviđaju da će Federalne rezerve (Fed), Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske... Ekonomisti Citi banke predviđaju smanjenje kamata Feda, ECB i BoE u septembru

U svom najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima, ekonomisti Citi banke predviđaju da će Federalne rezerve (Fed), Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) smanjiti kamatne stope u septembru. Ova prognoza se temelji na tri ključna faktora: otpornim sektorima usluga, upornoj inflaciji iznad zvaničnih ciljeva i kontinuiranim geopolitičkim pritiscima.

Uprkos ovim izazovima, globalna prognoza rasta Citi banke ostaje uglavnom nepromenjena u odnosu na prethodni mesec, sa očekivanim usporavanjem na 2,3 odsto ove godine u poređenju sa 2,7 odsto prošle godine. Ovo usporavanje je prvenstveno koncentrisano u razvijenim tržištima, piše portal Investing.com.

Citi ekonomisti predviđaju rotaciju potrošnje potrošača prema robama, što bi trebalo da ublaži pritisak na tržište rada i smanji inflaciju u sektoru usluga. Očekuje se da će deprecijacija potrošačkih dobara kupljenih tokom pandemije 2020-21, zajedno sa uvođenjem novih uređaja sa AI aplikacijama, pokrenuti ovu promenu u potrošnji.

Ranije tokom juna, Evropska centralna banka je smanjila svoju depozitnu stopu za 25 baznih poena, ali je taj potez bio praćen relativno „jastrebovskom komunikacijom“. Citi je primetio da je Savet guvernera ECB-a bio zabrinut zbog nedavnih podataka o platama, koje su nastavile da rastu.

Predviđanja za kamatne stope

Analitičari Citi banke sada predviđaju da će Fed, ECB i Banka Engleske početi sa smanjenjem kamatnih stopa u septembru, i da će kamate nastaviti da se smanjuju tokom 2025. godine.

„Da budemo jasni, ovo predviđanje sinhronizovanih septembarskih smanjenja odražava našu procenu domaćih inflatornih pritisaka u svakoj ekonomiji“, navode ekonomisti.

„Kao odgovor, Federalne rezerve su povukle svoje planove za ublažavanje“, ističu.

Poslednjih meseci glavne centralne banke su se borile da pronađu izlaznu strategiju, pri čemu je Fed bio u prvom planu. Nakon optimistične decembarske konferencije za novinare predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell), tržišta su očekivala glatko smanjenje stopa. Međutim, jača od očekivane inflacija u prvom kvartalu umanjila je ta očekivanja, i dok su aprilski podaci pokazali blago poboljšanje, inflacija ostaje previsoka.

Foto: Freepik.com

Đukić: Ne očekujem smanjenje kamata Feda pre američkih izbora

Ne očekujem da će Fed pre američkih predsedničkih izbora u novembru odlučiti da smanji kamatne stope, jer je to suviše osetljivo pitanje, pre svega zbog tržišta obveznica, ocenio je za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Đorđe Đukić nakon odluke američke centralne banke da zadrži kamatne stope nepromenjenim.

„Očigledno je da su tržišni akteri koji su predviđali tri smanjenja po 25 baznih poena (0,25 odsto) u ovoj godini imali pogrešne procene, odnosno da su ‘tumarali’ u svojim predviđanjima, jer još nema obaranja inflacije prema cilajnih dva odsto“, naveo je Đukić.

Sa šest na dva smanjenja kamata

Tokom zime tržišta su projektovala čak šest smanjenja kamatnih stopa za ovu godinu, sa očekivanjem prvog već u martu. Ali sada tržišta vide samo jedno do dva sniženja kamata do kraja 2024.

U evrozoni odluka ECB-a da smanji stope bila je vođena potrebom da se adresira inflacija plata i ukupni ekonomski oporavak. Ekonomija evrozone izgleda da je u fazi ograničenog oporavka, pod uticajem kontinuirane monetarne restriktivnosti i manje podsticajnih fiskalnih politika, navodi se u analizi. Citi predviđa najmanje još dva smanjenja stopa ECB-a ove godine, sa terminalnom stopom od dva odsto.

U međuvremenu, Banka Engleske je bila uznemirena jačim od očekivanih podacima o inflaciji. Kao rezultat, Citi veruje da će BoE verovatno ostati na čekanju do septembra, kada će se pridružiti Fedu i ECB-u u smanjenju kamatnih stopa.

Predviđanja Citi banke o smanjenju kamatnih stopa od strane tri ključne centralne banke u septembru odražavaju složenost globalnog ekonomskog pejzaža, u kojem se centralne banke suočavaju sa izazovima visokih inflatornih pritisaka i geopolitičkih neizvesnosti.

Kako se bliži 2025. godina, pažnja će biti usmerena na njihove korake u balansiranju između podrške ekonomskom rastu i kontrolisanja inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.