Prvo snižavanje ključne kamate od 2020. godine

Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto, prati putokaz ECB

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

13.6.2024 12:13 Autor: Marko Andrejić 9

Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto, prati putokaz ECB Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto, prati putokaz ECB
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto. Smanjene... Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu na 6,25 odsto, prati putokaz ECB

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto. Smanjene su i kamatne stope na depozitne olakšice – na pet odsto, kao i na kreditne olakšice – na 7,50 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu sa projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, navodi se u zvaničnom saopštenju iz Kabineta guvernera NBS.

Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, centralna banka je procenila da su se stvorili uslovi za početak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope.

„Globalna inflacija nastavlja da opada i približava se pretpandemijskim nivoima, pre svega usled efekata prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova centralnih banaka, slabljenja troškovnih pritisaka i popuštanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja. Izvršni odbor Narodne banke Srbije ne očekuje znatniji rast cena proizvoda i usluga koje uvozimo, ali pažljivo prati sve faktore koji i na strani ponude i na strani tražnje mogu delovati na kretanje inflacije u narednom periodu, od čega će zavisiti buduće odluke monetarne politike“, ocenjeno je na današnjem sastanku.

Većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine, a tržišni učesnici očekuju da je ciklus zaoštravanja monetarnih politika završen. Evropska centralna banka je na sastanku 6. juna započela sa ublažavanjem monetarne politike smanjenjem osnovnih kamatnih stopa za po 25 baznih poena, ukazujući da će naredne mere zavisiti od opreznog sagledavanja dinamike inflacije i projekcija njenog kretanja u narednom periodu. Sistem federalnih rezervi u junu nije menjao monetarne uslove, pri čemu su i dalje prisutna očekivanja da bi do kraja godine mogao da započne sa njihovim ublažavanjem.

Očekivano postepeno smanjenje cene evroindeksiranog zaduživanja na domaćem tržištu zajedno sa početkom snižavanja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, trebalo bi da doprinese postepenom rastu kreditne aktivnosti i domaće tražnje, koji neće ugroziti opadajuću putanju inflacije. Izvršni odbor je imao u vidu da relevantne institucije predviđaju blago opadajući trend kretanja svetske cene nafte u narednom periodu, i da je rast cena nafte do kojeg je povremeno dolazilo prethodnih meseci usled izraženih geopolitičkih tenzija i niza drugih faktora bio privremen“, navode iz NBS.

Foto: Freepik

Međugodišnja inflacija u Srbiji se, u skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora, u maju vratila u granice cilja od 3±1,5 odsto i iznosila je 4,5 procenata. Usporavanju inflacije doprinele su cene hrane, koje su u maju zabeležile mesečni pad od 0,2 odsto, a zatim cene energije usled izlaska iz obračuna prošlogodišnjeg poskupljenja struje i gasa, dok je bazna inflacija ostvarila blago viši rast nego u aprilu, i iznosila je pet odsto međugodišnje.

U narednom periodu Izvršni odbor NBS očekuje dalje smanjenje inflacije i njeno zadržavanje u granicama cilja u srednjem roku, pri čemu će se od početka 2025. inflacija kretati oko centralne vrednosti cilja od tri odsto. Takvom kretanju inflacije doprineće i dalje restriktivni monetarni uslovi, smanjeni globalni inflatorni pritisci, kao i niža inflaciona očekivanja tržišnih subjekata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju ove godine ubrzao je na 4,7 odsto međugodišnje, što je povoljnije u odnosu na prvu procenu. Rast je bio vođen većom aktivnošću u uslužnim sektorima, industriji i građevinarstvu, a prema podacima za april, povoljna kretanja su nastavljena i na početku drugog tromesečja. Rastu domaće potrošnje doprinosi rast realnih dohodaka po osnovu viših zarada i penzija i smanjenje inflacije.

Rastu investicija u osnovna sredstva doprinose povećana profitabilnost privrede iz prethodnih godina, visok priliv stranih direktnih investicija i kapitalna izdvajanja države, pre svega za potrebe ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu. Prema oceni Izvršnog odbora NBS, iako će domaća tražnja voditi rast i u narednom periodu, ne očekuje se da će ona imati značajniji uticaj na inflaciju.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije naglašava da će nastaviti da prati i analizira trendove na domaćem i međunarodnom tržištu i da odluke o budućoj monetarnoj politici donosi u zavisnosti od brzine usporavanja inflacije. Istovremeno, prilikom donošenja odluka vodiće računa da se obezbedi očuvanje finansijske stabilnosti i povoljnih izgleda privrednog rasta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. jula.

Đukić: Kamate na tržištu novca pokazuju očekivanja investitora

Profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić navodi u razgovoru za Biznis.rs da je najbolji način da se vide očekivanja investitora, odnosno banaka, praćenje kamatnih stopa na tržištu novca.

„Znači, ako posmatrate euribor možete zaključiti da su investitori/banke već ugradili svoja očekivanja o padu kamatnih stopa, odnosno obaranju od strane centralnih banaka kroz sam pad euribora. Investitori na osnovu svojih analiza i procena već kroz kretanje cena aktive, u ovom slučaju kamata, zapravo signaliziraju svoja očekivanja“, navodi Đukić, uz napomenu da su jedna stvar izjave pojedinačnih bankara i investitora koji mogu imati i neki svoj uži interes, a drugo je opšti trend i monetarna, odnosno ekonomska politika.

 • Nisliski mohikanac

  13.6.2024 #1 Author

  Odavno ekonomija nema veze sa ekonomijo pa ni ova odluka.
  Bazna inflacija 5% i to skace, cene robe na berzama tople, deficiti u evropi veliki, rat u dvoristu,trgovinske veze sa kinom napete,zaposljenost velika a ti smanjujes kamete samo godinu dana od zaostravanja.
  Ocigledno je evropa resila da inflacijom odrzava privid da novca ima u srednjerocnom periodu.
  Sta kazu naivne nemacke stedise?

  Odgovori

 • MARA

  13.6.2024 #3 Author

  Kamata=očekivanje investitora

  Odgovori

 • STEPA

  14.6.2024 #4 Author

  Samo neka tako nastave

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  14.6.2024 #5 Author

  I dalje običan čovek to ne oseća

  Odgovori

 • MARA

  14.6.2024 #6 Author

  Tako bi skolski trebalo

  Odgovori

 • JANA

  15.6.2024 #7 Author

  Ovo su dobre vesti iskreno sam ocekivala da će nastaviti rast

  Odgovori

 • MARA

  15.6.2024 #8 Author

  Kakvu monetarnu politiku vode

  Odgovori

 • SENSEI

  17.6.2024 #9 Author

  Da li će građani Srbije osetiti ovo i u svom ličnom budžetu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.