Globalna inflacija usporava, ECB i Fed još uvek oprezni

Referentna kamata NBS ostala nepromenjena deveti mesec zaredom

BankeInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

11.4.2024 12:24 Autor: Marko Andrejić 3

Referentna kamata NBS ostala nepromenjena deveti mesec zaredom Referentna kamata NBS ostala nepromenjena deveti mesec zaredom
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži nepromenjenom, na nivou od 6,5 odsto. Nije bilo promena ni... Referentna kamata NBS ostala nepromenjena deveti mesec zaredom

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži nepromenjenom, na nivou od 6,5 odsto. Nije bilo promena ni kod kamatnih stopa na depozitne olakšice, koje su ostale na nivou od 5,25 odsto, kao ni na kreditne olakšice (7,75 odsto).

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou deveti mesec zaredom opredelili su pre svega opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci, aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, kao i prisutna neizvesnost u međunarodnom okruženju po osnovu kretanja cena energenata i primarnih proizvoda, navedeno je u zvaničnom saopštenju iz Kabineta guvernera NBS.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu povećane referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve i da će efekti tih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu. Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i pad inflacionih očekivanja, ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike“, ističu iz centralne banke.

Izvršni odbor je imao u vidu da globalna inflacija nastavlja da usporava i da su rizici u pogledu njenog daljeg kretanja sve više uravnoteženi. Mnoge centralne banke sa sve većom izvesnošću predviđaju da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine, imajući u vidu smirivanje inflatornih pritisaka i efekte koje su dali restriktivni monetarni uslovi.

Na opreznost u zoni evra i Sjedinjenim Američkim Državama još uvek upućuje bazna inflacija, koja nastavlja da se kreće iznad ukupne inflacije, pre svega usled viših zarada, zbog čega su Evropska centralna banka i Sistem federalnih rezervi oprezni u pogledu početka ciklusa ublažavanja monetarnih politika„, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Takođe, opreznost domaće monetarne politike potrebna je i zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu usled odluke zemalja OPEC+ da ograniče ponudu i tokom drugog tromesečja, u uslovima izraženih geopolitičkih tenzija, dužih transportnih ruta i većih logističkih troškova.

Image by pressfoto on Freepik

U skladu sa najavama Izvršnog odbora, snažno opadanje međugodišnje inflacije u Srbiji nastavljeno je u ovoj godini, na 5,6 odsto u februaru. Daljem opadanju inflacije ključno je doprinelo usporavanje međugodišnjeg rasta cena hrane ispod nivoa ukupne inflacije, na 4,7 procenata u februaru, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) na 5,2 odsto.

U narednom periodu očekujemo dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja, verovatno u maju ove godine, što je nešto ranije u odnosu na očekivanja iz poslednje srednjoročne projekcije inflacije iz februara. Inflacija bi trebalo da se približi centralnoj vrednosti cilja krajem ove godine i da se oko tog nivoa kreće i u srednjem roku. Tome će doprineti efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, još uvek niska eksterna tražnja, kao i nastavak smanjenja inflacionih očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora i za godinu dana unapred nalaze u granicama cilja Narodne banke Srbije“, ističe se u saopštenju.

Zečević: Očekujemo inflaciju od tri odsto na kraju godine

Miloš Zečević, direktor Sektora računovodstva i kontrolinga u Erste banci, ocenio je prethodno u razgovoru za Biznis.rs da se inflacija u evrozoni hladi nešto brže od očekivanja.

„Novo kreditiranje je, nakon značajnog pada viđenog sredinom prethodne godine, u fazama veoma postepenog i skoro neprimetnog oporavka, tako da se može konstatovati da su efekti monetarnog zatezanja preneti na realnu ekonomiju. Isto vidimo i u slučaju domaćeg kreditiranja, uz napomenu da je zbog drastičnog skoka cena nepokretnosti u Srbiji stambeno kreditiranje dodatno usporilo u odnosu na pojedine zemlje u Evropi. Međugodišnju inflaciju u Srbiji, usled visoke povezanosti sa evrozonom, vidimo na nivou od tri odsto na kraju ove godine“, ističe Zečević.

Raspoloživi podaci u realnom sektoru ukazuju na to da su ostvarenja u dva meseca ove godine bila povoljnija od očekivanja. Međugodišnje posmatrano, rast industrijske proizvodnje u januaru i februaru ubrzan je na oko osam odsto, vođen rastom prerađivačke industrije od blizu devet procenata. Istovremeno, realni promet u trgovini na malo povećan je za 6,4 odsto međugodišnje, a rast broja turista i njihovih noćenja ukazuje na nastavak pozitivnih trendova u turizmu.

Uprkos slabijoj eksternoj tražnji, NBS napominje da je dalji napredak zabeležen i u robnoj razmeni sa inostranstvom, gde je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prva dva meseca ostvaren međugodišnji rast izvoza od 3,2 odsto (vođen izvozom prerađivačke industrije i poljoprivrede), dok je istovremeno uvoz bio manji za 1,3 odsto, kao posledica i dalje nižeg uvoza energenata.

Imajući u vidu smanjenje globalnih inflatornih pritisaka i postepen oporavak zone evra, kao i očekivano dalje ubrzanje realizacije planiranih investicionih projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture, Izvršni odbor očekuje da će stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u 2024. godini biti u rasponu od tri do četiri odsto, sa centralnom vrednošću od 3,5 odsto.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije naglašava da će buduće odluke monetarne politike zavisiti od kretanja ključnih faktora inflacije iz međunarodnog i domaćeg okruženja i brzine daljeg usporavanja domaće inflacije. Istovremeno, prilikom donošenja odluka vodiće računa da se obezbedi očuvanje finansijske stabilnosti i povoljnih izgleda privrednog rasta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 10. maja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.