Turski predsednik posetio Grčku

Erdogan i Micotakis popravljaju odnose

Svet

8.12.2023 09:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

Erdogan i Micotakis popravljaju odnose Erdogan i Micotakis popravljaju odnose
Turska i Grčka složile su se da preuzmu korake za jačanje bilateralne trgovine i turizma u nastojanju da, kao susedi i NATO saveznici, smanje... Erdogan i Micotakis popravljaju odnose

Turska i Grčka složile su se da preuzmu korake za jačanje bilateralne trgovine i turizma u nastojanju da, kao susedi i NATO saveznici, smanje dugotrajne tenzije po pitanju energetskih resursa i odbrane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je u četvrtak Grčku prvi put od 2017. godine. On se u Atini sastao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u okviru napora da se poprave veze koje su oštećene poslednjih godina, prenosi Financial Times.

„Ne postoji problem koji se ne može rešiti među nama“, rekao je Erdogan posle sastanka sa grčkim premijerom, dodajući da se Turska nada da će „trenutne probleme rešiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusedstvom i zajedničkim naporima“.

Micotakis je ponovio Erdoganovo osećanje, rekavši da oseća istorijsku odgovornost da iskoristi priliku da približi dve države. Erdoganova poseta došla je u kritičnim trenucima u odnosima između Ankare i Brisela.
Turska je nastojala da oživi zastale razgovore o pridruživanju EU, ali napredak je otežan zbog zabrinutosti zbog stanja vladavine prava, ljudskih prava i odlaganja Ankare da odobri pristupanje Švedske vojnom savezu NATO.

Turska razmatra da dozvoli susednoj Grčkoj da koristi nuklearnu elektranu koju planira da izgradi blizu obale Crnog mora, rekao je u petak turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon povratka iz Atine. Grčka i Turska su u Atini potpisale 15 sporazuma o saradnji u trgovini, energetici i prosveti i najavile „mapu puta“ za buduće konsultacije na najvišem nivou u cilju izbegavanja kriza.

Vašington i Brisel pozvali su Ankaru da ublaži tenzije sa Grčkom kako bi ostvarila napredak u ključnim prioritetima Turske, kao što je njen zahtev za kupovinu američkih borbenih aviona F-16. Erdogan je izjavio da Turska i Grčka žele da budu primer saradnje u svetu.

Tagovi
GRČKA TURSKA
  • MAJA

    9.12.2023 #1 Author

    To je dobra vest za ceo region

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...