Ostalo malo vremena do stupanja na snagu evropskih carina

EU i Kina se dogovorili da održe nove trgovinske pregovore

EUSvet

24.6.2024 16:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU i Kina se dogovorili da održe nove trgovinske pregovore EU i Kina se dogovorili da održe nove trgovinske pregovore
Peking želi da Evropska unija ukine svoje preliminarne carine na kineska električna vozila do 4. jula, nakon što su se dve strane dogovorile da... EU i Kina se dogovorili da održe nove trgovinske pregovore

Peking želi da Evropska unija ukine svoje preliminarne carine na kineska električna vozila do 4. jula, nakon što su se dve strane dogovorile da održe nove trgovinske razgovore. Privremene carine Evropske unije do 38,1 odsto na uvoz kineskih električnih vozila trebalo bi da stupe na snagu od 4. jula dok EU istražuje ono što smatra prekomernim i nepravednim subvencijama.

Kina je više puta pozvala EU da otkaže svoje carine, izražavajući spremnost za pregovore. Peking ne želi da se uvuče u još jedan trgovinski rat, i dalje pogođen carinama SAD na svoju robu koje je uvela prethodna američka administracija, ali ističe da će preduzeti sve korake kako bi zaštitio kineske firme ako dođe do toga, prenosi Reuters, pozivajući se na kineski Global Times.

Obe strane su se složile da ponovo započnu razgovore nakon telefonskog razgovora između komesara EU za trgovinu Valdisa Dombrovskisa i kineskog ministra trgovine Vanga Ventaa u subotu tokom posete Kini ministra ekonomije Nemačke Roberta Habeka (Robert Habeck), koji je rekao da su vrata za diskusiju „otvorena“.

Global Times, citirajući posmatrače, naveo je da je najbolji ishod da EU ukine svoju odluku o carinama pre 4. jula. Međutim, EK, analitičari i evropske trgovinske lobističke grupe naglašavaju da će razgovori biti veliki poduhvat i da će Kina morati da bude spremna na velike ustupke.

Evropski eksperti ističu da se niko neće usuditi da to sada uradi, pre izbora u Francuskoj. Prema ocenama stručnjaka, Evropska unija ne može naprasno da promeni odluku koju je mesecima razmatrala, iako Kina navodno vrši pritisak pojedinačno na evropske države. Carine bi trebalo da budu finalizovane 2. novembra na kraju istrage EU o subvencijama.

Iako poziva na razgovore, Peking je takođe nagovestio da ima spremne mere za odmazdu ako EU ne popusti, i da smatra Brisel potpuno odgovornim za eskalaciju tenzija. Kina razmatra pokretanje uzajamne antidamping istrage o uvozu evropske svinjetine, što je tamošnje Ministarstvo trgovine potvrdilo prošle nedelje, takođe je najavilo antidamping istragu o evropskim mlečnim proizvodima i carinama na automobile sa velikim motorima na benzin.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.