Odluka najavljena kao preliminarna

EU uvela carine od 17,4 do 38,1 odsto na kineska električna vozila

EU

12.6.2024 12:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU uvela carine od 17,4 do 38,1 odsto na kineska električna vozila EU uvela carine od 17,4 do 38,1 odsto na kineska električna vozila
EU će uvesti dodatne carine od 17,4 do 38,1 odsto na električne automobile proizvedene u Kini, objavila je Evropska komisija, nakon što su preliminarni... EU uvela carine od 17,4 do 38,1 odsto na kineska električna vozila

EU će uvesti dodatne carine od 17,4 do 38,1 odsto na električne automobile proizvedene u Kini, objavila je Evropska komisija, nakon što su preliminarni rezultati istrage o subvencijama potvrdili da su cene umanjene kineskom državnom podrškom.

Lanac vrednosti kineskih električnih automobila ima „koristi od nepravednih subvencija, što predstavlja pretnju ekonomskim povređivanjem proizvođača električnih vozila na baterije u EU“, rekao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas, prenosi Euractiv.

„Kada naši partneri krše pravila, mi ćemo braniti svoja prava. Danas smo dostigli prekretnicu u našoj istrazi o subvencijama“, rekao je izvršni potpredsednik EK Valdis Dombrovskis, ističući da se ovo zasniva na jasnim dokazima opsežne istrage i u punom poštovanju pravila Svetske trgovinske organizacije (STO).

Carine će se razlikovati od jednog do drugog proizvođača automobila, s tim što će kineski državni proizvođač SAIC imati najvišu carinu od 38,1 odsto, Geely će se suočiti sa carinom od 20 odsto, dok će na automobile koje proizvodi BYD biti primenjena carina od 17,4 odsto.

Zapadne kompanije koje proizvode električne automobile u Kini, uključujući Teslu, Dačiju i BMW, suočiće se sa carinom od 21 odsto. Iako će formalno evropske carine biti uvedene od 4. jula, najava EK o carinama je preliminarna, potvrdio je Dombrovskis. „Sada ćemo stupiti u kontakt sa kineskim vlastima i svim stranama kako bismo finalizirali ovu istragu“, rekao je Dombrovskis.

Izvori koji prate ovu temu očekuju da je potez namenjen započinjanju pregovora s Kinom i mogućem promeni konačne stope, ako ne i potpunom ukidanju u konačnoj odluci, koja mora biti doneta do novembra 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.