Bela kuća uvodi mere zaštite američkih radnika i kompanija

Drastično povećanje carina na EV iz Kine

AutomobiliSvet

14.5.2024 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 3

Drastično povećanje carina na EV iz Kine Drastično povećanje carina na EV iz Kine
Optužujući Kinu za „nepoštenu trgovinsku praksu“ Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) kao odgovor i da bi „zaštitio... Drastično povećanje carina na EV iz Kine

Optužujući Kinu za „nepoštenu trgovinsku praksu“ Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) kao odgovor i da bi „zaštitio američke radnike i kompanije“, naredio povećanje carina na uvoz iz Kine u vrednosti od 18 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.

Prema saopštenju za javnost, tarife za elektična vozila biće povećane od 25 do 100 odsto tokom 2024. godine, dok će carine na uvoz solarnih panela biti povećanje od 25 do 50 procenata, prenosi Komersant. Tarife na uvoz litijum-jonskih baterija za električna vozila i delove akumulatora biće povećane od 7,5 do 25 odsto.

Tarifna stopa na poluprovodnike biće podignuta sa 25 na 50 odsto do 2025. godine. Do 2026. godine tarifna stopa na litijum-jonske baterije koje nisu namenjene za električna vozila povećaće se sa 7,5 na 25 procenata, na prirodni grafit i magnete – sa 0 na 25 odsto, na gumene medicinske i hirurške rukavice – sa 7,5 na 25 procenata.

SAD se nadaju da će ove mere podstaći Kinu da „eliminiše nepoštene trgovinske prakse u pogledu transfera tehnologije, intelektualne svojine i inovacija“. Povećanje carine je bilo očekivano, ocenili su američki mediji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.