Veštačka inteligencija u fokusu najvećih ekonomija sveta

Kina i SAD se prvi put sastaju da razgovaraju o AI

SvetVesti

13.5.2024 15:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina i SAD se prvi put sastaju da razgovaraju o AI Kina i SAD se prvi put sastaju da razgovaraju o AI
Američki i Kineski zvaničnici održaće u utorak prvi sastanak u dijalogu o veštačkoj inteligenciji, koji su pokrenuli predsednici dve zemlje Džo Bajden (Joe Biden)... Kina i SAD se prvi put sastaju da razgovaraju o AI

Američki i Kineski zvaničnici održaće u utorak prvi sastanak u dijalogu o veštačkoj inteligenciji, koji su pokrenuli predsednici dve zemlje Džo Bajden (Joe Biden) i Si Đinping, kada su se prošle godine u San Francisku dogovorili da umanje rizike i pojačaju bezbednost.

Američki zvaničnici su potvrdili da će se dve strane sastati u Ženevi nakon pripremnih razgovora o ovom pitanju, uključujući razgovore između savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivana (Jake Sullivan) i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija, prenosi Financial Times.

„Naš pristup prema Kini ostaje fokusiran na ‘investiranje, usklađivanje i takmičenje’, ali takođe verujemo da intenzivno takmičenje zahteva intenzivnu diplomatiju kako bi se smanjio rizik od nesporazuma i neželjenih sukoba. To je posebno tačno u slučaju veštačke inteligencije“, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Drugi zvaničnik je rekao da američka administracija priznaje „transformacioni potencijal“ veštačke inteligencije, ali je svesna „neophodnosti postizanja ravnoteže između upravljanja rizicima i iskorišćavanja prilika koje pruža napredna veštačka inteligencija“.

Prvi sastanak biće fokusiran na rizike i bezbednost sa naglaskom na napredne sisteme veštačke inteligencije, ali da nije zamišljeno da donese konkretne rezultate.


Prema navodima američkih izvora, Kina postavlja razvoj veštačke inteligencije kao „glavni“ prioritet i brzo uvodi sposobnosti u civilne i vojne oblasti koje u mnogim slučajevima, kako kaže, „mi verujemo da podriva i američku i savezničku nacionalnu bezbednost“.

Foto: Pixabay.com

Peking i Vašington imaju različite prioritete u bilateralnom dijalogu o veštačkoj inteligenciji, ocenjuju analitičari. Za Vašington primarni fokus je na upravljanju razvojem veštačke inteligencije, posebno visoko rizičnih modela, dok bi Peking radije da se bilateralni razgovori fokusiraju na kooperativni razvoj veštačke inteligencije, prenosi SCMP.

Iako SAD ne žele da sarađuju u razvoju veštačke inteligencije, Kina veruje da može da dobije uvid i uticaj putem međunarodnih razgovora, što je ključni motiv za njeno učešće u njima, ocenjuju stručnjaci. Drugi motiv Kine je da pokaže sliku Kine kao odgovornu silu koja je voljna da igra vodeću ulogu u ključnim oblastima međunarodnog upravljanja.

Sastanku u utorak prisustvovaće predstavnici kineskog Ministarstva spoljnih poslova i Nacionalne komisije za razvoj i reforme. Očekuje se da će SAD izložiti svoj stav o suočavanju sa rizicima veštačke inteligencije, objasniti svoj pristup normama i principima bezbednosti veštačke inteligencije, uz diskusiju o ulozi međunarodnog upravljanja. Takođe će se očekuje da će izraziti zabrinutost zbog kineske aktivnosti u oblasti veštačke inteligencije koja ugrožava nacionalnu bezbednost SAD.

 • Dux011

  13.5.2024 #1 Author

  To ce biti zanimljivo, cekamo ishod…

  Odgovori

 • SUNCE

  13.5.2024 #2 Author

  Nema tu nikakvog dogovora jer za amerikance ni uhovori nemaku nikakvo znacenje a pogoto o obecanja i dogovori.To Putin najbolje zna.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.