Istraživanje univerziteta stanford

U SAD najviše AI modela, ali Kina predvodi tehnološki razvoj

InovacijeSvetU fokusu

26.4.2024 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U SAD najviše AI modela, ali Kina predvodi tehnološki razvoj U SAD najviše AI modela, ali Kina predvodi tehnološki razvoj
Američki Univerzitet Stanford, odnosno njegov Centar za bezbednost i nove tehnologije (CSET), objavio je Izveštaj o indeksu veštačke inteligencije 2024, u kojem sagledava statističke... U SAD najviše AI modela, ali Kina predvodi tehnološki razvoj

Američki Univerzitet Stanford, odnosno njegov Centar za bezbednost i nove tehnologije (CSET), objavio je Izveštaj o indeksu veštačke inteligencije 2024, u kojem sagledava statističke podatke o razvoju projekata iz oblasti veštačke inteligencije u periodu od 2010. do 2022. godine (poslednje godine za koju su raspoloživi precizni podaci), na osnovu broja odobrenih patenata.

Kina je prvi put pretekla SAD 2013. godine i od tada beleži ogroman rast broja patenata za veštačku inteligenciju na godišnjem nivou.

Globalni zbir prijavljenih patenata iz oblasti veštačke inteligencije u 2022. iznosio je 62.264, od čega je 35.315 prijaveljno u Kini, 12.077 u SAD, 1.173 u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu i 13.699 u ostatku sveta.

Primera radi, 2010. godine ukupan broj prijavljenih AI patenata u celom svetu iznosio je 1.999, pa se radi o uvećanju od trideset puta.

U istraživanju Univerziteta Stanford zaključuje se da je veštačka inteligencija nadmašila ljudske performanse po nekoliko važnih nekoliko merila, uključujući klasifikaciju slika, vizuelno zaključivanje i razumevanje engleskog jezika. Ipak, zaostaje za složenijim zadacima, kao što su matematičke operacije ili dugoročno planiranje.

Što se tiče ostalih statističkih podataka, tokom 2023. godine AI industrija je proizvela 51 zapažen model mašinskog učenja zasnovanog na ovoj tehnologiji, dok je globalna akademska zajednica doprinela samo sa 15, odnosno taj odnos u potpunosti se preokrenuo u korist poslovne zajednice.

Realizovan je ukupno 21 model kao direktni rezultat saradnje industrije i akademije u 2023. godini, što je novi maksimum.

U tom zbiru, ubedljivo najveći broj gotovih AI modela potiče iz Sjedinjenih Američkih Država – čak 61 model. Kao jedina dva tržišta koja uopšte mogu da se pohvale razvojem AI modela izvan SAD pominju se EU i Kina, s tim da se očekuje da kineski razvoj značajno promeni sadašnji odnos, s obzirom na pomenuti broj prijavljenih patenata.

  • KIMCHI

    27.4.2024 #1 Author

    I AI vazduh cemo uskoro disati

    Odgovori

  • ZOI

    28.4.2024 #2 Author

    Svasta

    Odgovori

  • ZELJKA

    28.4.2024 #3 Author

    Korisne informacije

    Odgovori

  • Boba321

    28.4.2024 #4 Author

    Kina je pobedila sve u ekonomiji

    Odgovori

  • SANJA91

    4.5.2024 #5 Author

    Veštačka inteligencija donosi sa sobom mnoge prednosti i nedostatke u vezi sa tehnološkim razvojem na globalnom nivou.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...