Rast troškova i pad prodaje kompanije Meta

Zakerberg traži od investitora da budu strpljivi

Firme u fokusuSvetU fokusu

25.4.2024 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zakerberg traži od investitora da budu strpljivi Zakerberg traži od investitora da budu strpljivi
Nakon što je kompanija Meta Platforms Inc. (Facebook) otkrila da će u ovoj godini potrošiti milijarde dolara više nego što se očekivalo, podstaknuta ulaganjima... Zakerberg traži od investitora da budu strpljivi

Nakon što je kompanija Meta Platforms Inc. (Facebook) otkrila da će u ovoj godini potrošiti milijarde dolara više nego što se očekivalo, podstaknuta ulaganjima u veštačku inteligenciju, izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) učinio je sve da umiri Wall Street.

Prognoza troškova, zajedno sa sporijim rastom prodaje nego što je očekivano, doprinela je padu akcija Mete za 19 odsto u produženom trgovanju. Zakerberg je ponovio poznati stav da će futurističke tehnološke investicije na kraju doneti profit i da pametni akcionari treba da ostanu uz kompaniju, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg.

„Pametni investitori vide da proizvod raste i da postoji jasna mogućnost monetizacije čak i pre nego što se prihodi materijalizuju“, rekao je Zekerberg tokom konferencijskog poziva nakon izveštaja o prihodima kompanije Meta za prvi kvartal. Meta već zahvaljuje veštačkoj inteligenciji za nedavni rast korisnika i uspeh u oglašavanju, ukazujući na poboljšanja u svojim algoritmima preporuka.

Kompanija Facebook ulaže sve više resursa u veštačku inteligenciju, što zahteva značajna ulaganja u računarsku snagu, a to je deo trke sa rivalima poput Alphabet Inc. i Microsoft Corp. za prevlast u ovoj brzorastućoj tehnologiji. Zakerberg je upozorio da će ulaganja „značajno“ rasti i da će trebati dugo vremena da donesu povrat za kompaniju, možda godinama, ali je pozvao investitore da vide dugoročne koristi koje veštačka inteligencija može doneti.

Sličnu taktiku Zakerberg je primenio kada se Meta okrenula izgradnji takozvanog metaverza i drugih futurističkih tehnologija, poput VR naočara i pametnih naočara, a ta nastojanja bila su skupa. Odeljenje Reality Labs unutar kompanije Meta, koje predvodi ove napore, izgubilo je 16 milijardi dolara 2023. godine. Ali Zakerberg tvrdi da su ga napredak koji je grupa ostvarila u protekloj godini, posebno njen uspeh sa AI chatbotom i pametnim naočarima Ray-Ban, uverili da je dalje ulaganje neophodno.

Akcije kompanije Meta su u plusu za 39 odsto do sada u ovoj godini na i njima se trgovalo prošlog meseca blizu istorijskih maksimuma, delom odražavajući uzbuđenje investitora oko veštačke inteligencije. Meta je bila jedna od najbolje rangiranih po vrednosti akcija među svojim velikim tehnološkim konkurentima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...