Uprkos protivljenju subvencionisanju proizvodnje

Evropske vlade zainteresovane za otvaranje fabrika kineskih vozila

AutomobiliEUU fokusu

10.6.2024 15:29 Autor: Vladimir Jokanović 4

Evropske vlade zainteresovane za otvaranje fabrika kineskih vozila Evropske vlade zainteresovane za otvaranje fabrika kineskih vozila
Evropske vlade deluju oprezno prema jeftinim kineskim električnim vozilima koja preplavljuju njihova tržišta, istražujući njihovo subvencionisanje, ali se takođe žestoko takmiče za deo investicija... Evropske vlade zainteresovane za otvaranje fabrika kineskih vozila

Evropske vlade deluju oprezno prema jeftinim kineskim električnim vozilima koja preplavljuju njihova tržišta, istražujući njihovo subvencionisanje, ali se takođe žestoko takmiče za deo investicija u proizvodnju i radna mesta koje koneski konkurenti donose.

Dok Evropska unija istražuje kineske auto subvencije i razmatra uvođenje carina na uvoz, nacionalne vlade širom bloka nude svoje podsticaje kako bi privukle kineske proizvođače automobila koji žele da izgrade fabrike u Evropi, prenosi Reuters.

Troškovi proizvodnje za kineske proizvođače električnih vozila, uključujući BYD, Chery Automobile i SAIC Motor, mnogo su niži kod kuće, ali su oni ipak zainteresovani da proizvode u Evropi kako bi izgradili svoje brendove i uštedeli na transportu i potencijalnim carinama, očekuju analitičari.

Odluka EU o carinama očekuje se ove nedelje. S jedne strane, uvozne takse bi mogle pomoći evropskim proizvođačima automobila da bolje konkurišu kineskim suparnicima, ali bi takođe mogle podstaći kineske proizvođače koji već intenzivno ulažu i dugoročno planiraju u Evropi. Prodaja automobila kineskih brendova činila je četiri odsto evropskog tržišta prošle godine, a predviđa se da će dostići sedam odsto do 2028. godine, prema konsultantskoj firmi AlixPartners.

Mađarska, koja je proizvela oko 500.000 vozila u 2023. godini, osigurala je prvu evropsku investiciju kineskog proizvođača automobila, najavljenu prošle godine od strane giganta električnih vozila BYD, koji takođe razmatra drugu evropsku fabriku 2025. godine.

Španija, druga po veličini zemlja proizvođač automobila u Evropi nakon Nemačke, osigurala je investiciju od kompanije Chery, koja će započeti proizvodnju u četvrtom kvartalu u bivšoj Nissan fabrici u Barseloni sa lokalnim partnerom. Chery će imati koristi od španskog programa vrednog 3,7 milijardi evra, pokrenutog 2020. godine za privlačenje fabrika električnih vozila i baterija.

Chery planira drugu, veću fabriku u Evropi, rekao je izvor upoznat sa planovima kompanije, i održao je razgovore sa evrospskim vladama, uključujući italijansku, koja je zainteresovana da privuče kineskog proizvođača automobila.

 • meli77

  10.6.2024 #1 Author

  Samo nek se radi sa obostrane zadovoljstva

  Odgovori

 • STEPA

  10.6.2024 #2 Author

  Svaka čast Kinezima šire se na evropska tržište

  Odgovori

 • SABRINA

  11.6.2024 #3 Author

  S što da ne budu…korist je višestruka.

  Odgovori

 • MARA

  11.6.2024 #4 Author

  I treba most napraviti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *