Američki energetski gigant upozorava na moguću krizu snabdevanja

ExxonMobil previđa da potražnja za naftom neće slabiti do 2050.

Svet

27.8.2024 09:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

ExxonMobil previđa da potražnja za naftom neće slabiti do 2050. ExxonMobil previđa da potražnja za naftom neće slabiti do 2050.
Kompanija ExxonMobil prognozirala je da će globalna potražnja za naftom ostati iznad 100 miliona barela dnevno do 2050. godine, sugerišući da globalna energetska tranzicija... ExxonMobil previđa da potražnja za naftom neće slabiti do 2050.

Kompanija ExxonMobil prognozirala je da će globalna potražnja za naftom ostati iznad 100 miliona barela dnevno do 2050. godine, sugerišući da globalna energetska tranzicija neće dovoljno smanjiti oslanjanje na fosilna goriva.

Američki naftni gigant predviđa da bi ova potražnja mogla dovesti do nove globalne naftne krize, pri čemu bi cene sirove nafte mogle da se učetvorostruče kako se zalihe budu smanjivale, ukoliko ulaganja u proizvodnju nafte ne budu dovoljna, prenosi FinanceNewsNetwork.

Ova perspektiva znatno se razlikuje od prognoze britanskog naftnog giganta BP, koji predviđa da će potrošnja nafte pasti na 75 miliona barela dnevno do 2050. godine. Slično tome, Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa pad potražnje za naftom na 54,8 miliona barela dnevno ukoliko vlade na vreme ispune svoje klimatske obaveze.

Prognoza kompanije ExxonMobil pojavljuje se usred žestoke debate između proizvođača fosilnih goriva koji nastoje da odbrane svoj tržišni udeo i donosilaca politika i klimatskih naučnika, koji upozoravaju da su značajna smanjenja potrošnje fosilnih goriva ključna za sprečavanje opasnog globalnog zagrevanja.

Exxon je dugo tvrdio da će biti potrebno više nafte kako bi se pomoglo milijardama ljudi u zemljama u razvoju da se izvuku iz siromaštva. Međutim, kompanija se suočava sa pravnim izazovima ekoloških aktivista i donosilaca politika u Kaliforniji, koji optužuju Exxon za decenijsko obmanjivanje javnosti o ulozi potrošnje fosilnih goriva u izazivanju klimatskih promena.

Ekološki aktivisti kritikovali su Exxonovu prognozu kao poslednji pokušaj opadajuće industrije da ubedi investitore da podrže novu proizvodnju. „Ne postoji dugoročna budućnost i samo materijalni rizik u širenju nafte jer su vlade širom sveta i finansijske institucije posvećene energetskoj tranziciji“, saopštila je organizacija Stand.earth.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.