Potražnja nastavlja da raste

ExxonMobil očekuje 16 milijardi dolara dobiti od goriva i hemikalija do 2027.

NovacSvet

21.9.2023 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ExxonMobil očekuje 16 milijardi dolara dobiti od goriva i hemikalija do 2027. ExxonMobil očekuje 16 milijardi dolara dobiti od goriva i hemikalija do 2027.
ExxonMobil očekuje da će njegova dobit od motornih goriva i hemikalija dostići 16 milijardi američkih dolara do 2027. godine, što je oko četiri milijarde... ExxonMobil očekuje 16 milijardi dolara dobiti od goriva i hemikalija do 2027.

ExxonMobil očekuje da će njegova dobit od motornih goriva i hemikalija dostići 16 milijardi američkih dolara do 2027. godine, što je oko četiri milijarde dolara više od sadašnjeg nivoa kako potražnja nastavlja da raste, rekli su rukovodioci.

Najveća američka naftna kompanija je ove godine ostvarila velike profite od prerade, delom zahvaljujući masovnom proširenju kapaciteta prerade i fokusiranju na hemikalije sa većom maržom. Rukovodioci predviđaju da potražnja za benzinom neće dostići vrhunac sve do kraja ove decenije, što je mnogo duži vremenski okvir od ostalih prognostičara, piše Reuters.

„Pri kraju ove decenije vidimo da potražnja za benzinom dostiže vrhunac, to znači da je pred nama dug put“, rekao je viši potpredsednik kompanije ExxonMobil Džek Vilijams (Jack Williams) na brifingu u njenom sedištu u Teksasu.

ExxonMobil je spojio svoje nekada odvojene poslove sa hemikalijama i sa preradom nafte i restrukturirao poslovanje sa ciljem da brže balansira između proizvodnje nafte i hemikalija i tako ostvari više profita.

„Exxonova objedinjena poslovna jedinica za preradu, petrohemiju i niskougljeničnu proizvodnju će zadovoljiti tržišnu potražnju za svim vrstama proizvoda“, rekla je Karen Meki (Karen McKee), predsednica sektora za inovacije u proizvodnji.

Exxonova rafinerija u Bomontu, u Teksasu, proširila je proizvodnju za 250.000 barela dnevno (bpd) u januaru. Pogon prerađuje sirovu naftu sa polja u zapadnom Teksasu, prvenstveno za proizvodnju dizel goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...