Zelena akvizicija američkog naftnog giganta

ExxonMobil kupuje kompaniju Denbury za 4,9 milijardi dolara

InvesticijeNovacSvet

14.7.2023 12:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

ExxonMobil kupuje kompaniju Denbury za 4,9 milijardi dolara ExxonMobil kupuje kompaniju Denbury za 4,9 milijardi dolara
Američka naftna kompanija ExxonMobil najavila je kupovinu kompanije Denbury za 4,9 milijardi dolara. Kompanija Denbury specijalizovana je za vađenje nafte i odvajanje ugljenika. Akvizicija... ExxonMobil kupuje kompaniju Denbury za 4,9 milijardi dolara

Američka naftna kompanija ExxonMobil najavila je kupovinu kompanije Denbury za 4,9 milijardi dolara. Kompanija Denbury specijalizovana je za vađenje nafte i odvajanje ugljenika. Akvizicija je deo napora da se ExxonMobil proširi na područje niskougljeničnog poslovanja.

Završetak preuzimanja očekuje se u poslednjem kvartalu ove godine, prenosi Seebiz, pozivajući se na AFP. Otkup svih akcija kompanije Denbury omogućiće kompaniji ExxonMobil pristup celokupnoj mreži cevovoda za ugljen-dioksid u industrijski bogatim regionima Teksasa, Luizijane i Misisipija.

ExxonMobil je saopštio da pomenuta akvizicija pokazuje njenu odlučnost da profitabilno razvije svoje poslovanje sa niskougljeničnim rešenjima opslužujući više sektora u kojima dekarbonizacija i skladištenje ugljenika predstavljaju komplikovane procese.

Naftne kompanije zagovaraju tehnologiju hvatanja i skladištenje ugljenika kao važan odgovor na klimatske promene. Proces uključuje prikupljanje ugljen-dioksida koji se oslobađa u industrijskoj proizvodnji i njegov transport kroz cevovode do lokacija za skladištenje u zemlji.

Denbury takođe razvija poboljšana rešenja za dobijanje nafte i gasa pomoću kojih se ugljen-dioksid ubrizgava u iscrplejna nalazišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...