Sve veći broj kompanija se okreće proizvodnji „lakog metala”

ExxonMobil u pregovorima sa poznatim proizvođačima EV o snabdevanju litijumom

U fokusu

1.8.2023 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ExxonMobil u pregovorima sa poznatim proizvođačima EV o snabdevanju litijumom ExxonMobil u pregovorima sa poznatim proizvođačima EV o snabdevanju litijumom
ExxonMobil je u pregovorima sa Teslom, Fordom, Volkswagenom (VW) i drugim proizvođačima automobila o snabdevanju litijumom, prema izvorima koji su upoznati sa ovim pitanjem.... ExxonMobil u pregovorima sa poznatim proizvođačima EV o snabdevanju litijumom

ExxonMobil je u pregovorima sa Teslom, Fordom, Volkswagenom (VW) i drugim proizvođačima automobila o snabdevanju litijumom, prema izvorima koji su upoznati sa ovim pitanjem.

ExxonMobil je jedna od nekoliko naftnih i gasnih kompanija koje nastoje da se prošire na proizvodnju litijuma kako bi iskoristile rastuću potražnju za korišćenjem ovog metala u baterijama električnih vozila. Razgovori sa potencijalnim kupcima su još uvek u ranoj fazi, a kompanija tek treba da iznese svoje planove za potencijalne operacije sa litijumom, ali razgovori su, takođe, znak sve većeg interesovanja kompanije ExxonMobil za poslovanje sa litijumom, piše Bloomberg.

Kompanija je imala i razgovore sa gigantima koji proizvode baterije, kao što su Samsung i SK On, rekli su neimenovani izvori. ExxonMobil, SK On i Volkswagen su odbili da komentarišu, a Tesla, Ford i Samsung nisu odgovorili na novinarske upute.

Brzo globalno uvođenje električnih vozila povećalo je rizik od nestašice ključnih materijala za baterije kao što je litijum, što je izazvalo žurbu da se investira i obezbedi snabdevanje. Prema istraživanju agencije Benchmark Mineral Intelligence, svetu će biti potrebno skoro 60 novih rudnika i postrojenja litijuma kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za prelaskom sa fosilnih goriva, a 2030. godine će biti potrebno više litijuma nego što je iskopano između 2015. i 2022. godine.

Chevron, Occidental Petroleum i SLB, najveći svetski naftni dobavljači, rekli su da razmatraju ili aktivno istražuju kako da stignu do litijuma. I sami proizvođači automobila, takođe, uložili su novac, kao na primer General Motors koji je ranije ove godine najavio investiciju od 650 miliona dolara u razvoj proizvodnje litijuma.

Foto: Continental

ExxonMobil, koji je postavio cilj da izvuče 100.000 tona litijuma godišnje, istražuje lokaciju od deset hektara u Arkanzasu i nedavno je tamo počeo da pravi bušotine, ali tek treba da odluči da li želi da ga proizvodi samostalno ili u saradnji sa drugima, navodi jedan od izvora.

Albemarle je među proizvođačima litijuma sa kojima ExxonMobil pregovara. Kompanija za hemikalije je u saopštenju navela da „s obzirom na vodeću ulogu kompanije Albemarle na tržištu, ljudi žele da razgovaraju sa nama – posebno kada gledaju na potencijalne resurse”.

Akcije kompanije Albemarle su skočile za čak 3,7 odsto nakon što je Bloomberg objavio tu vest, što je najveći dnevni rast u protekle tri nedelje, pre nego što je smanjio neke dobitke. Akcije kompanije ExxonMobil porasle su za tri procenta nakon skoka na otvaranju tržišta.

ExxonMobil je reklamirao „prirodnu sinergiju“ između ekstrakcije litijuma i stručnosti kompanije u proizvodnji nafte i gasa. Kompanija je saopštila da istražuje vađenje litijuma iz podzemne slane vode u procesu koji bi bio jeftiniji i ekološki prihvatljiviji od tradicionalnog rudarenja.

Glavni izvršni direktor Daren Vuds (Darren Woods) rekao je analitičarima tokom prošlonedeljnog konferencijskog poziva da je prerada i ekstrakcija litijuma veoma konzistentna sa mnogim procesima koji se obavljaju u kompanijskim rafinerijama i hemijskim postrojenjima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...