Potražnja za „lakim” metalom biće 80.000 tona do kraja decenije u UK

Britanija nastoji da obezbedi više litijuma usled porasta prodaje električnih vozila

SvetU fokusu

14.7.2023 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanija nastoji da obezbedi više litijuma usled porasta prodaje električnih vozila Britanija nastoji da obezbedi više litijuma usled porasta prodaje električnih vozila
Britanija ulaže velike napore da obezbedi više litijuma, važnog metala potrebnog za proizvodnju baterija za električna vozila (EV), kako bi zadovoljila sve veću potražnju... Britanija nastoji da obezbedi više litijuma usled porasta prodaje električnih vozila

Britanija ulaže velike napore da obezbedi više litijuma, važnog metala potrebnog za proizvodnju baterija za električna vozila (EV), kako bi zadovoljila sve veću potražnju za na svom brzorastućem tržištu električnih vozila.

Prodaja električnih vozila u Velikoj Britaniji je u stalnom porastu od 2019. godine. Prošle godine, oni su činili oko šestinu ili 267.000, od ukupno 1,6 miliona novih registracija, nadmašujući dizel vozila po prvi put. Električna vozila su sada druga iza vozila na benzin, piše Business Times.

Majk Havs (Mike Hawes), izvršni direktor britanskog udruženja proizvođača motora i trgovaca, rekao je da će prodaja električnih vozila u Velikoj Britaniji porasti za 26 odsto i dostići 337.000 ove godine, a da će porasti na oko 444.000 u 2024. godini.

Tri kompanije: British Lithium, Cornish Lithium i Northern Lithium imaju cilj da proizvedu ukupno oko 35.000 tona metala do 2030. godine. I pored toga, ovo je znatno ispod projektovane domaće potražnje od 80.000 tona litijuma do kraja ove decenije, prema procenama kompanije Cornish Lithium.

U skladu sa svojom politikom kritičnih metala, Vlada Velike Britanije želi da podrži domaću proizvodnju litijumskih baterija kako bi smanjila uvoz iz Kine, rekao je nedavno vladin zvaničnik.

Krajem juna, francuska grupa za minerale Imerys objavila je planove za iskopavanje litijuma u ​​Velikoj Britaniji i rekla da bi njena rudarska lokacija u Kornvolu mogla da isporuči čak dve trećine baterija za britanska EV do 2030. godine. Cilj je da se proizvede oko 20.000 tona za godinu dana u partnerstvu sa British Lithium.

Portparol kompanije za geološka istraživanja British Lithium rekao je da će ova količina biti dovoljna za opremanje 500.000 baterija za električne automobile godišnje.

Za ovo britansko partnerstvo, grupa Imerys ima 80 odsto udela u projektu i oslanjaće se na tehnologiju obrade kompanije British Lithium.

Foto: Continental

Sekretar za poslovanje i trgovinu Velike Britanije Kemi Bejdenoh (Kemi Badenoch) rekao je prošlog meseca da će British Lithium-Imerys ugovor „ojačati naše domaće snabdevanje kritičnim metalima, što je od vitalnog značaja za razvoj napredne proizvodne industrije u Velikoj Britaniji i pomoć u stvaranju radnih mesta u budućnosti ”.

Northern Lithium, u međuvremenu, radi zajedno sa kompanijom Cornish Lithium na proizvodnji između 5.000 i 10.000 tona litijuma do 2030. godine.

Tees Valley Lithium (TVL), vodeći proizvođač litijum hidroksida u Evropi, trenutno gradi prvu i najveću rafineriju litijuma u ​​Velikoj Britaniji  i u Evropi. Do 2030. godine fabrika će moći da proizvodi do 96.000 tona litijuma za baterije godišnje, što će biti ekvivalentno 15 odsto procenjene potražnje u Evropi. ”

„U Evropi postoji veliki nedostatak kapaciteta za proizvodnju litijuma velikih razmera“, rekao je portparol kompanije TVL. „Evropa će do 2025. godine imati gigafabrike ukupne snage od 700 GW, kojima će trebati 325.000 tona litijuma godišnje”.

Gigafabrika, termin koji je prvi skovaala kompanija Tesla, odnosi se na fabrike koje proizvode električne baterije u velikim razmerama, uglavnom za upotrebu u električnim vozilima.

Širom sveta, proizvodnja litijuma u ​​2022. godini skočila je za 21 odsto sa nivoa iz 2021. godine na oko 118.000 tona, pokazao je najnoviji američki Geološki zavod za robu. Porast proizvodnje bio je odgovor na snažnu potražnju na tržištu litijum i jonskih baterija i više cene metala.

Globalna potrošnja litijuma prošle godine porasla je za 41 odsto sa nivoa iz 2021. godine na oko 122.000 tona.

Procenjuje se da će potražnja za litijumom širom sveta porasti za oko 75 odsto između 2022. godine i 2025. godine, uglavnom zbog toga što vlade i industrijske kompanije pojačavaju napore da obezbede veću ponudu materijala za baterije, dok aktivno promovišu prelazak na električna vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...