Sa 383 glasa za i 67 glasova protiv

Britanski zakon o zabrani prodaje cigareta mlađima od 15 godina prošao prvo glasanje

LifestyleSvetZdravlje

17.4.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Britanski zakon o zabrani prodaje cigareta mlađima od 15 godina prošao prvo glasanje Britanski zakon o zabrani prodaje cigareta mlađima od 15 godina prošao prvo glasanje
Predlog zakona britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) kojim bi svima mlađim od 15 godina bilo zabranjeno da kupuju cigarete prošao je prvu fazu... Britanski zakon o zabrani prodaje cigareta mlađima od 15 godina prošao prvo glasanje

Predlog zakona britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) kojim bi svima mlađim od 15 godina bilo zabranjeno da kupuju cigarete prošao je prvu fazu glasanja u parlamentu sa 383 glasa za i 67 glasova protiv.

Poslanici su glasali o zakonu slobodno, odnosno bez obaveze da glasaju prema stavu stranke, čime je prošao u sledeću fazu u parlamentu, tokom koje će poslanici moći da ulažu amandmane, piše Blic pozivajući se na Reuters.

Cilj zakona je da zabrani prodaju duvanskih proizvoda i jednokratnih elektronskih cigareta, poznatijih kao vejpova, deci rođenoj posle 1. januara 2009. godine.

Sunak je kazao da će se taj zakon izboriti sa „najvećim pojedinačnim uzrokom lošeg zdravlja, invalidnosti i smrti koji može da se spreči“.

Zakon su kritikovale poznate partijske kolege Sunaka, poput njegovih prethodnika Borisa Džonsona (Boris Johnson) i Liz Tras (Liz Truss).

U Velikoj Britaniji 6,4 miliona ljudi konzumira duvan, što je oko 13 odsto ukupne punoletne populacije.

Prema anketi YouGov, oko 25 odsto građana Britanije je protiv ove zabrane, oko 33 odsto podržava zabranu u fazama i 30 odsto podržava sprovođenje zabrane u celosti.

Ukoliko bude usvojen, zakon ne bi kriminalizovao samu konzumaciju duvana, a oni koji imaju 18 ili više godina mogli bi zauvek da kupuju cigarete bez pravnih posledica.

Zabrana ima za cilj da spreči ljude da konzumiraju duvan čak i pre nego što počnu, jer je vlada ukazala na veoma veliku zavisnost od duvana, pri čemu četiri od pet pušača počinje da puši pre 20. godine i ostaju doživotno zavisni.

Prodavnice koje krše pravila suočiće se sa kaznama na licu mesta, a tako prikupljen novac biće korišćen za primenu mera protiv konzumacije cigareta.

Britansku privredu i nacionalni zdravstveni sistem pušenje duvana godišnje košta oko 17 milijardi funti, što je više od deset milijardi funti godišnjeg prihoda od poreza na duvan.

 • LENA

  17.4.2024 #1 Author

  Ovo je veliki korak napred u zaštiti zdravlja mladih! Nadam se da će ova zabrana doprineti smanjenju pušenja među mlađom populacijom.

  Odgovori

 • SABRINA

  17.4.2024 #2 Author

  I sada pitanje…da li se zakon uvodi zaista zbog brige o zdravlju ili zbog uštede zdravstvenog sistema?

  Odgovori

 • jevtić

  18.4.2024 #3 Author

  Dopada mi se ova odluka

  Odgovori

  • JANA

   20.4.2024 #4 Author

   Bas ne zanima ko može biti protiv ove zabrane

   Odgovori

 • Vale

  21.4.2024 #5 Author

  Ispravna odluka

  Odgovori

 • SHALIMAR

  21.4.2024 #6 Author

  Trebali su da stave od 18 godine..

  Odgovori

 • Lelica

  29.4.2024 #7 Author

  Tako je

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...